Društvo

PRIČINJENA VELIKA ŠTETA Nakon velikog nevremena u zapadnoj Hercegovini najviše stradali vinogradi i zasadi duvana

Nakon Širokog Brijega, u ponedjeljak će, najvjerovatnije, i u Grudama biti proglašeno stanje prirodne nesreće.

PRIČINJENA VELIKA ŠTETA Nakon velikog nevremena u zapadnoj Hercegovini najviše stradali vinogradi i zasadi duvana
FOTO: KOČERIN ŠB KOČERIN/FACEBOOK/SCREENSHOT

Komisija za procjenu štete je, kako je rečeno, obišla teren i izvršila uviđaj prikupljanjem informacija o stanju štete na poljoprivrednim površinama te će o tome sačiniti informaciju koju će na sjednici u ponedjeljak, 17. juna razmotriti Štab civilne zaštite općine Grude i donijeti odgovorajuću odluku.

Da su najviše stradale poljopriprivredne površine potvrdio je Drago Martinović, direktor Uprave civilne zaštite Zapadnohercegovačkog kantona.

Pročitajte još

– U Širokom Brijegu je ogromna šteta pričinjena u brojnim voćnjacima, pogotovo, vinogradima. Također, nasadi duhana su stradali, baš u trenutku kada je trebala početi berba. Građani prijavljuju štete, a prave razmjere ćemo znati u narednim danima, budući da je rok za to osam dana – rekao je Martinović.

Podsjetimo, u četvrtak predvečer centar Širokog Brijega te okolna naselja, kao i dio Gruda pogodilo je snažno grmljavinsko nevrijeme praćeno gradom, vjetrom i kišom. Za 15-tak minuta stradali su brojni poljoprivredni usjevi, a zabilježeno je oštećenje i na tri automobila usljed obrušavanja stabala, prenosi Avaz.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu