Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Prijatelji mislili da je mrtva, a ona KRIJUMČARILA MIGRANTE: Sarajka završila u pritvoru u Splitu

Hronika
Autor:

Foto: Privatna arhiva

Sarajka Ines Jahović (31) pritvorena je u istražnom zatvoru u Splitu nakon što je uhapšena 14. oktobra pri pokušaju krijumčarenja nekoliko migranata u Hrvatsku.

Iako je u oktobru ove godine objavljena informacija zabrinutih prijatelja da je Ines nestala, ona se nekoliko dana nakon toga javila iz Mostara, gdje je bila s drugaricom Ajlom Katanom. Jahović i Katana unajmile su 11. oktobra u Sarajevu automobil “škoda fabia”, navodno zbog puta u Zagreb. U Mostaru su se obrele da bi se našle s dilerom i uzele manju količinu marihuane, piše Avaz.ba.

Nakon toga, između njih dvije “pukla je tikva” pa se Ajla vratila u Sarajevo, dok se Ines izgubio svaki trag. Dok su svi tragali za njom, ona je odlučila da dodatno zaradi i u Hrvatsku uđe mimo legalnih graničnih prijelaza.

– Uhapšena je prilikom ilegalnog ulaska u Hrvatsku dok je pokušavala krijumčariti migrante – kaže izvor “Avaza”.

Policija je zaplijenila automobil koji je koristila Jahović, a vlasniku iz Sarajeva vraćen je tek juče. On je prije toga morao dokazati da nema nikakve veze s krijumčarenjem migranata.

– Niti luk jeo niti luk mirisao, što kaže naš narod. Petnaest dana čovjek nije mogao do svog automobila. Inesina majka, koja živi u Austriji, otkrila mu je da joj je kćerka uhapšena – kaže sagovornik Avaza.

Saznali smo i da se Ines branila šutnjom i da čak nije ni iskoristila mogućnost jednog poziva, jer se nikome nije htjela javiti.

Rene Laura, portparol Županijskog državnog odvjetništva, potvrdila je da je Ines Jahović uhapšena i da se nalazi u istražnom pritvoru. Kaucija za njenu slobodu iznosi 6.500 evra.

Zatvorska kazna

Jahović se od 14. oktobra 2018. nalazi u istražnom zatvoru u Splitu zbog protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Hrvatskoj. Zakon, također, navodi i da onaj ko jednoj ili više osoba koje nisu državljani Hrvatske, iz koristoljublja omogući ili pomogne da nedozvoljeno uđe, kreće se ili boravi u Hrvatskoj, može biti kažnjen sa do tri godine zatvora – kaže Laura.

Dodala je i da je Ines Jahović određen pritvor.

Određen je istražni zatvor zbog postojanja naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će boravkom na slobodi okrivljenica pobjeći i postati nedostupna pravosudnim tijelima Hrvatske – dodala je na kraju Laura.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO