Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRIJATELJICE POKOPALI JEDNU PORED DRUGE Sahranjene djevojčice stradale u nesreći na auto-putu kod Novske

Svijet
Autor:

Foto: 01portal/Screenshot Youtube

Djevojčice na koje je u petak, dok su bile na odmoralištu kraj Novske, naletio kamion koji je bio izvan kontrole, sahranjene su danas u Erdutu.

– Opraštam se od prijateljice koja je imala najljepši osmijeh od svih. Jako sam te voljela i puno si mi značila. Bilo mi je drago poznavati te. Nadam se da ćeš naći svoj mir tamo gore – napisala je u knjigu sjećanja za Ivu Jelić, jednu od dvije djevojke koje su poginule u stravičnoj nesreći kraj Novske, njena prijateljica iz razreda, prenosi 24sata.hr.

Ispred Osnovne škole Dalj stotine upaljenih lampiona, cvijeće i dvije smrtovnice, jedna za Renatu Horvat, a druga za Ivu Jelić.

U holu škole, na stolu, bile su njihove slike i knjiga sjećanja u koju su brojni učenici i profesori ostavili svoje poruke, oprostivši se tako zauvijek s njima.

– Draga Renata, uvijek ću te se sjećati kao plahe, mirne i iskrene djevojčice koja je uvijek bila spremna pomoći svojim prijateljima u razredu. Hvala ti za sve, djevojčice draga – upisao je u knjigu sjećanja bivši Renatin razrednik.

Pustom školom hodaju samo tužni, u crno obučeni nastavnici, jer već treći dan u školi nema nastave. U cijeloj je opštini proglašena trodnevna žalost. Djevojčice na koje je u petak, dok su bile na odmoralištu kraj Novske, naletio kamion koji je bio izvan kontrole, pokopali su danas u 17 sati u Erdutu. Kako su svakoga dana Iva i Renata bile zajedno, najbolje prijateljice su pokopali jednu pored druge. Sve troškove sahrane snosila je opština, a komšije su pokrenule akciju prikupljanja novčane pomoći za roditelje djevojaka,

Podsjetimo, kamion se na odmaralište između Novske i Okučana u petak u jutarnjim satima velikom brzinom zaletio na parkiralište na kojemu su djeca iz 7. razreda Osnovne škole Dalj upravo ulazila u autobus i trebala nastaviti put na more. Iva i Renata nisu uspjele pobjeći, kamion ih je pregazio. Još dvije djevojke, 25-godišnjakinja i 26-godišnjakinja, povrijeđene su u naletu kamiona, a jedna od njih bila je životno ugrožena. Sad se obje oporavljaju.

Policija je potvrdila da je vozač kamiona (59), koji je pregazio Ivu i Renatu, sedmicu dana ranije imao još jednu saobraćajnu nesreću. Naime, 17. Maja ove godine kraj mjesta Rešetari na autoputu A3, na zaustavnom traku, udario je u vozilo u pratnji, a po povratku na put u drugo teretno vozilo. Prouzrokovao materijalnu štetu. Osim toga, doznaje se da je vozač 24 sata prije nesreće kraj Novske, u Županji, zatražio ljekarsku pomoć jer je trpio jake bolove u leđima. Dali su mu injekciju protiv bolova, nakon koje mu je savjetovano da se mora odmarati. Prespavao je na odmoralištu u Županji.

Vozači kamiona širom Hrvatske nosili su crnu traku u znak suosjećanja zbog tragedije.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO