Društvo

"Prijavljene 362 neželjene reakcije na vakcinu" Iz Agencije za lijekove Srbije tvrde da se vakcinisani najčešće žale na bolove u mišićima

Pavle Zelić iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva Srbije kaže da je odlična vijest što Srbija sada ima četiri vakcine na raspolaganju.

"Prijavljene 362 neželjene reakcije na vakcinu" Iz Agencije za lijekove Srbije tvrde da se vakcinisani najčešće žale na bolove u mišićima
FOTO: MILAN ILIC / RAS SRBIJA

Prema njegovim riječima, koordinisanim timskim radom, u kratkom roku je izdato rješenje, uvozna dozvola i certifikat za vakcinu “Astra-Zeneke”. Ističe da može da se krene sa masovnom vakcinacijom.

– Sve vakcine su, pa i ovu, kontrolisali srpski stručnjaci – naglašava Zelić.

Pročitajte još

“Batut” je procijenio, kako ističe, da je optimalno da se druga doza te vakcine primi 12 nedjelja poslije prve doze, jer je to, dodaje, optimalno za maksimalan efekat.

– Vakcina Astra-Zeneke čuva se na temperaturi od dva do osam stepeni i njen krajni efekat je da izazove imuni odgovor stvaranjem antitijela, i spriječi razvoj težeg oblika kovida – dodaje Pavle Zelić, piuše Kurir.

Vakcinu mogu da prime stariji od 18 godina, a Zelić dodaje da se ispituje da li bi mogla da se daje i djeci.

Prema njegovim riječima, do danas su zabeležena 362 slučaja neželjenih reakcija na sve vakcine.

Od tog broja, najviše je na vakcinu Fajzera – 145, 130 na Sinofarmovu, 86 na Sputnjik V, i jedna neželjena reakcija za koju se ne zna od koje je tačno vakcine.

– Najčešće su neželjene reakcije imale osobe od 45. do 64. godine, i to češće žene – navodi Zelić.

Dodaje da stariji rijetko imaju neželjene reakcije što se, kaže, uklapa i u svjetske podatke o tome.

– Ovo ne treba da nas zabrine, neželjene reakcije su one koje smo očekivali, prolaze kratko, za dva do tri dana, najčešće je riječ o povišenoj temperaturi, bolu u mišićima, zglobovima, glavobolji, mučninama – dodaje Zelić.

Za sada, ističe, nije bilo težih reakcija, a tri puta su reakcije zahtijevale hospitalizaciju.