Hronika

"PRIJE DVA DANA JE DRŽALA MAJKU ZA RUKU” Mještani u šoku zbog vijesti o smrti djevojčice povrijeđene u nesreći u Nišu

Mještani Čokota u šoku su poslije vijesti da je Lena Ilić (16), jedna od najteže povrijeđenih putnica iz “autobusa smrti” preminula u petak uveče u Kliničkom centru Niš jer su sve vijesti koje su dolazile o njenom liječenju ukazivale na to da ima šanse da se izbori za život.

"PRIJE DVA DANA JE DRŽALA MAJKU ZA RUKU” Mještani u šoku zbog vijesti o smrti djevojčice povrijeđene u nesreći u Nišu
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Pričala mi je njena majka da su prekjuče bili kod nje, da joj je malo bolje stanje. Iako nije mogla da govori čula je i razumjela sve. Malo je jela, gledala je i čak ih je držala za ruku. Međutim, juče se stanje naglo pogoršalo, priključili su je na aparat za disanje i sinoć je, nažalost, umrla. Tragedija velika sinko – kaže Rada Nedeljković, prva komšinica porodice Ilić.

Djevojčicu, koja je osma žrtva strašne nesreće do koje je došlo kada je 21. decembra prošle godine na autobus “Niš-ekspresa” naletio na voz u selu Donje Međurovo, svi u selu su znali kao izuzetno dobro i dijete.

– Ona je bila jedinica roditeljima, otac koji radi kao taksista i majka koja je medicinska sestra, čuvali su je kao malo vode na dlanu. Svi su strašno pogođeni ovom tragedijom, njena baka kada je čula da je Lena preminula, rekla mi je: “Jao, šta ću sada da radim, jedino mi ostaje da se objesim”. Velika tragedija, ne daj Bože nikome – kaže baka Rada.

Lena je od malena dolazila kod komšinice Rade, koja je teško primila vijest o njenoj smrti.

– Tu je dolazika kao dijete u moje dvorište da se igra. Bila je i na svadbi kod moje unuke. Lutka prava, bila je prelijepa djevojčica. Gledam slike sa svadbe prije neki dan, pa kažem: “E, Lenče, Lenče”. Ona je osma žrtva nesreće koja je Čokot, odakle je petoro nastradalih, zavila u crno – priča Rada.

Pročitajte još

Kako je Blic pisao, u nesreći je poginulo osam osoba, a 28 su povrijeđene teže ili lakše. Na licu mjesta poginuli su Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog sela i Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48) iz Čokota, dok su u KC u Nišu u toku operacija, podlegli povredama Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16), obje iz Čokota. Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova preminula je 29.decembra u intentivnoj njezi a nakon nje, 2.januara ove godine i Vlastimir Đorđević (65) iz istog sela. Lena Ilić je osma žrtva tragedije i peta iz sela Čokot.

Pred osnovnim sudom u Nišu u toku je suđenje vozaču autobusa Milanu Zdravkoviću, koji je optužen da je počinio teško djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja, jer se prije prelaska pruge nije zaustavio kraj saobraćajnog znaka “stop” i pogledao da li nailazi voz, nakon čega je došlo do naletanja šinske kompozicije na autobus koji je pokidan na pola.

Tog jutra krenula u školu

Lena je kobnog jutra pošla u Umjetničku školu gdje pohađa nastavu, ali je nakon sudara autobusa sa vozom zadobila teške povrede glave, pluća i plućne maramice.

Imala je krvarenje u mozgu i hematom koji joj je direktno ugrožavao život ali je nakon više od mjesec dana u komi njeno stanje je stabilizovano, otvorila je oči ali je i dalje bila pod stalnim nadzorom ljekara zbog izuzetno teških povreda. Izgledalo je da oporavak ide dobrim tokom, ali joj se stanje u petak uveče naglo pogoršalo nakon čega je preminula.