Politika

"PRIJEDLOG BUDŽETA JE REZULTAT KOMPROMISA" Klub poslanika SNSD dao podršku

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać (SNSD) rekla je da je Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, koji je danas usvojen u ovom domu, rezultat kompromisa i usaglašavanja, te da je Klub poslanika SNSD glasao “za”, slIjedeći prethodno donesene odluke.

"PRIJEDLOG BUDŽETA JE REZULTAT KOMPROMISA" Klub poslanika SNSD dao podršku
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Jedan Prijedlog zakona u budžetu bio je spreman u martu i on je povučen od Predsjedništva BiH da bi bile pronađene odgovarajuće mogućnosti za pomoć privredi zbog posljedica virusa korona – rekla je Bursaćeva novinarima u Sarajevu nakon sjednice Predstavničkog doma parlamenta BiH.

Bursaćeva je rekla da za Prijedlog zakona o budžetu nisu glasali poslanici HDZ i SDP, dok su poslanici SDS i PDP bili uzdržani.

Ona je podsjetila da je današnje usvajanje u Predstavničkom domu samo jedan od dva koraka do konačnog usvajanja budžeta, te da treba sačekati sjednicu Doma naroda i vidjeti stav delegata.

Bursaćeva je izrazila nadu da je prošlo vrijeme opstrukcija u funkcinisanju institucija BiH i da je vrijeme da se priprema budžet za narednu godinu.

– Nadam se da ćemo funkcionisati i već sada, kako je dinamikom i predviđeno, početi pripremati neki budžet za 2021. godinu koji će biti prihvatljiviji za više aktera – rekla je Bursaćeva.

Poslanik SDS Mirko Šarović rekao je da su klubovi SDS i PDP bili uzdržani tokom glasanja o Prijedlogu budžeta jer nije usvojen nijedan amandman koji su uložili.

– Ovo je bila prilika da se sa, samo četiri ili pet amandmana opozicije i minimalnim korekcijama u Prijedlogu, obezbijedi snažnija i jača podrška budžetu, ali nije bilo interesa za tim – dodao je Šarović.

Poslanik Adil Osmanović (SDA) izjavio je novinarima da je SDA sve vrijeme proaktivno i na Savjetu ministara i u parlamentu BiH radila na kreiranju i usvajnju budžeta.

On je izrazio nadu da će ovaj prijedlog dobiti podršku i u Domu naroda i da HDZ neće osporiti tu odluku.

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda, u svojstvu izvjestioca Predsjedništva BiH o Prijedlogu budžeta, potvrdio je novinarima da će nakon usvajanja ovog dokumenta u Domu naroda u budžet biti uvršten i amandman poslanika Jasmina Emrića (A-SDA), a koji se tiče obezbjeđivanja 450.000 KM za rješavanje migrantske krize u Unsko-sanskom kantonu.

On je podsjetio da će se Dom naroda o ovom prijedlogu izjasniti u utorak, 21. jula.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu