Sport

PRIJEDLOG GORAŽDA Liga sa 20 klubova, naredne sezone Super liga sa 12 timova

Zafir Kajević, predsjednik Skupštine Rukometnog kluba Goražde uputio je zvaničan prijedlog Upravnom odboru Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine za proširenje lige, kao i sistem po kojem bi se igralo samo 20 kola. Ono što je problem je činjenica da bi ligu napustilo čak osam timova.

PRIJEDLOG GORAŽDA Liga sa 20 klubova, naredne sezone Super liga sa 12 timova
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U pomenutom klubu navode da u većini evropskih zemalja nije bilo ispadanja u niži rang, pa predlažu da se tako napravi i u BiH. Kajević traži da se ekipe oslobode plaćanja kotizacije za narednu sezonu, ali uz uslove da one koje to nisu uradile u ovoj sezoni moraju da izmire svoje obaveze.

Prema ovom prijedlogu pored postojećih 16 ekipa u Premijer ligu bi ušla po dva tima iz Republike Srpske i Federacije BIH. Grupu A bi sačinjavali klubovi koji su u trenutku prekida bili neparni ( na 1., 3., 5.,7., 9,, 11,, 13, i 15. mjestu). a grupu B na parnim mjestima.

Nakon 18 kola igralo bi se razigravanje za plasman. Naime, pobjednici grupa(A1-B1) bi igrali za šampiona BiH , i tako i ostali klubovi(A2-B2, A3-B3). Liga bi tako u suštini imala 20 kola.

Goražde zatim predlaže da ekipa od 1 do 12. mjesta formiraju Super ligu, dok bi preostalih osam ispalo u Premijer ligu koja bi u suštini bila drugi rang takmičenja u koju bi ušle i po dvije najbolje ekipe iz Lige Republike Srpske, te Prve federalne lige.

-Nadam se da će ovaj plan biti razmotren i da je on najbolje i najpravičnije rješenje za rasplet situacije . Što se tiče ekipe za Evropu, smatramo da tu ne postoje razmimoilaženja i da je jasno koje ekipe treba da se prijave. Takođe, potrebno je raspisati konkurs za generalnog sekretara RS BiH koji bi zajedno uz aktivno učešće prije svega članova UO RS BiH poradio na svim stvarima počev od RINKA i licenciranja trenera pa do ostalih stvari koje opterećuju sport-navodi se u prijedlogu Kajevića.