Biznis

PRIJETNJE NA OBJE STRANE Brisel dobio pravo na recipročne sankcije Vašingtonu

Svjetska trgovinska organizacija (STO) odobrila je pravo EU da uvede sankcije na američku robu u vrijednosti od četiri milijarde dolara kao recipročnu mjeru Vašingtonu za pružanje ilegalne pomoći proizvođaču aviona "Boing".

PRIJETNJE NA OBJE STRANE Brisel dobio pravo na recipročne sankcije Vašingtonu
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Britanski dnevnik Fajnenšel tajms navodi da su uzvratna prava EU na carine u vrijednosti od 3,99 milijardi manje od 7,5 milijardi evra koliko je SAD odobreno u paralelnom slučaju prošle godine protiv “Erbasa” i od 8,58 milijardi dolara koliko je tražio Brisel.

Međutim, Brisel je naveo veći broj američkih proizvoda koji bi mogli biti obuhvaćeni carinama, uključujući letjelice, mašine za fitnes i borovnice.

Evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis rekao je da dugo očekivana odluka treba da bude znak da dvije strane sjednu i postignu saglasnost oko regulativa za subvencije u sektoru vazdušnog saobraćaja.

– Naša snažna inicijativa je za dogovor putem pregovora, u suprotnom, bićemo primorani da branimo svoje interese i odgovorimo na adekvatan način – naglasio je Dombrovskis.

Iz kancelarije američkog predstavnika za trgovinu Roberta Lajtizera saopšteno je da EU nema pravne osnove za uvođenje sankcija jer sporne subvencije više nikad nisu odobrene. Iz kancelarije je zaprijećeno da će SAD uzvratiti ukoliko EU uvedu carine.