Svijet

PRIKUPLJENO 280 UZORAKA Prvi slučaj liječenja korone plazomom u Sloveniji uspješan

Stanje pacijenta zaraženog korona virusom i hospitalizovanog sa upalom pluća u bolnici u Ljubljani poboljšalo se nakon što je primio krvnu plazmu, saopštio je danas Slovenački centar za transfuziju krvi.

PRIKUPLJENO 280 UZORAKA Prvi slučaj liječenja korone plazomom u Sloveniji uspješan
FOTO: CHRISTIAN BRUNA/EPA

Centar je potvrdio da je prije nekoliko dana izdao prve dvije jedinice hiperimune plazme, odnosno plazme s dovoljno takozvanih neutralizacionih antitijela za liječenje pacijenta sa kovid-19, a bolnica UKC Ljubljana obavijestila je zatim centar da se njegovo stanje poboljšalo nakon tretmana, prenosi STA.

Od početka jula, Centar za transfuziju krvi prikupio je 280 uzoraka plazme od osoba koje su preboljele infekciju korona virusom.

Pročitajte još

Trenutno centar ima spremnih 80 jedinica hiperimune plazme. Ipak, za sada nisu svi prikupljeni uzorci prošli sva potrebna ispitivanja.

Iako se liječenje plazmom vijekovima koristi za razne zarazne bolesti, čak i nakon što su vakcine postale široko rasprostranjene, različita sprovedena ispitivanja još nisu dala jasan odgovor u pogledu bezbjednosti i efikasnosti ove metode za liječenje kovid-19.