Svijet

Prilagođava se i novim varijantama: EU nabavlja ”tradicionalnu” vakcinu protiv korona virusa

Evropska komisija danas je odobrila ugovor sa farmaceutskom kompanijom "Valneva" za kupovinu 27 miliona doza nove vakicne protiv Kovid-19 u 2022. godini.

Prilagođava se i novim varijantama: EU nabavlja ”tradicionalnu” vakcinu protiv korona virusa
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ugovor podrazumijeva da se vakcina može prilagođavati i novim varijantama virusa, a da države članice mogu 2023. godine naručiti i do 33 miliona dodatnih doza.

U pitanju je osma kompanija sa kojom Komsiija zaključuje ugovor o nabavci vakcina protiv Kovid-19, a u Briselu se navodi dase radi o “tradicionalnoj vakcini” koja sadrži interaktivni virus dobijen inaktivacijom živog virusa.

– Riječ je o tradicionalnoj tehnologiji izrade vakcina, koja se upotrebljava već 60 – 70 godina, a temelji se na primeni ustaljenih metoda i vrlo je sigurna. Ona se primjenjuje u izradi većine vakcina protiv gripa i mnogih vakcina za djecu. To je trenutno jedina vakcina sa inaktiviranim virusom protiv infekcije Kovid-19 koje je u fazi kliničkih ispitivanja u Evropi – navode u Evropskoj komisiji.

Očekuje se da će ovakva vakcina sa umrtvljenim virusom dati mnogo širi imuni odgovor i povećati memorijske ćelije koje mogu prepoznati različite dijelove virusa ako se vakcinisana osoba zarazi pravim korona virusom.

Predsjednica EK Ursula fon der Lajen, povodom potisivanja ovog ugovora, poručila je da “panedemija još nije savladana” i pozvala “sve koji to mogu da se vakcinišu”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu