Društvo

"PRILIKA ZA STUDENTE DA MNOGO NAUČE" Škrbić uputio jasnu poruku svima koji kritikuju zdravstveni sistem

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci, Ranko Škrbić, istakao je da se pokazalo da su ugostiteljski objekti ključni za prenošenje virusa i da su zdravstvene ustanove preopterećene.

"PRILIKA ZA STUDENTE DA MNOGO NAUČE" Škrbić uputio jasnu poruku svima koji kritikuju zdravstveni sistem
FOTO: RTRS/SCREENSHOT

Što se tiče škola, djeca do 10 godine imaju jako mali potencijal da prenose virus i da se zaraze, što su pokazala medicinska istraživanja i to treba imati na umu. Podržavam povratak djece u škole. Problem može biti zaražavanje nastavnika, ali u tome škole treba da pomažu jedne drugima, a ne da se zatvaraju škole – rekao je Škribić.

Škrbić je naglasio da djeca u vrtičkom uzrastu ne treba da nose maske.

Pročitajte još

– Imali smo nesuvisle prijedloge da recimo studenti medicine treba da pređu na onlajn nastavu. Ovo je prilika da oni budu u službi zdravstvenog sistema i prilika da mnogo nauče – rekao je Škrbić.

On je naveo primjer Švedske gdje su svi studenti medicine od treće godine stavljeni u funkciju podrške zdravstvneog osistema, a da je i Hrvatska najavila slične mjere.

– Onima koji sjede po kafićima i kritikuju zdravstveni sistem, poručujem da dođu u UKC RS ili neku drugu zdravstvenu ustanovi pa da vide šta zdravstveni radnici rade i sa čime se bore – rekao je Škrbić nakon sastanka, koji je sazvala predsjednica RS Željka Cvijanović, u Adminisrativnom centru Vlade, o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji.