Politika

Prioritet približivanje dvije zemlje Đurić: Srbija ne želi "zategnute" odnose sa SAD

Ambasador Srbije u Vašingtonu Marko Ðurić izjavio je da Srbija ne želi "zategnute" odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama i naglasio da je unapređenje političkih odnosa sa tom zemljom prioritet.

Prioritet približivanje dvije zemlje Đurić: Srbija ne želi "zategnute" odnose sa SAD
FOTO: OLIVER BUNIĆ/RAS SRBIJA

Ðurić je ocijenio i da snažni odnosi Srbije sa SAD doprinose njenoj stabilnosti.

“Snažni odnosi Srbije sa SAD doprinose stabilnosti naše zemlje. Politički i ekonomski jaka Srbija znači i stabilan Zapadni Balkan. Predsjednik Aleksandar Vučić i predsjednica Vlade Ana Brnabić prepoznali su cjelokupan značaj dobrih odnosa sa SAD, i učinili korake ka približavanju naših zemalja – naveo je Ðurić za Kurir.

On je dodao da je poslije decenija zanemarivanja odnosa sa tom zemljom, predsjednik Vučić prvi koji je svojim političkim autoritetom stečenim u zemlji i međunarodnim odnosima pokrenuo rješavanje najtežih pitanja koja su dugogodišnji problem srpsko-američkih odnosa.

– Unapređenje političkih odnosa naše dvije zemlje je prioritet. Međutim, obavljajuci dužnost ambasadora Srbije u Vašingtonu, radiću na olakšanju funkcionisanja privrede i života građana – rekao je Ðurić.

Pročitajte još

On je naveo da će zajedno sa Privrednom komorom Srbije biti trgovinsko predstavništvo Srbije u SAD mjesto odakle će se privlačiti nove američke investicije u Srbiju, i zamajac izvoza srpskih proizvoda u SAD.

Ðurić je najavio da će razgovarati sa Srbima u Americi koji su, kako kaže, najstabilniji most između Srbije i SAD, te da će promovisati Srbiju, njenu kulturu, nauku, istoriju, um i vještine.

– Moramo da intenzivno razgovaramo s našim rasijanim u SAD. Nama su naši Srbi u Americi najbliži Amerikanci, najstabilniji most izmedu Srbije i SAD – rekao je Ðurić.

– Dostojno ćemo obilježiti 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa sa SAD. Time cemo se odužiti precima i osvijetliti put za budućnost – poručio je još ambasador.

Podsjetio je da je prošlo 140 godina od kada su Srbija i SAD potpisivanjem trgovinske i konzularne konvencije uspostavile diplomatske odnose, navodeći da su u to vrijeme dvije slobodne nacije prepoznale zajednički interes da ustanove svoje odnose ugovorima.

Ðurić ukazuje i da su dvije zemlje ratovale na istoj strani u oba svjetska rata za zajedničke ideale, kao i da su najbolji srpski naučnici promijenili svijet radeći u SAD.

Prihvati notifikacije