Magazin

PRIRODNI LIJEK Istraživanje pokazalo da bijeli luk djeluje na čak 6 bolesti

Bijeli luk, koji mnogi u Srbiji proglašavaju narodnim lijekom i jednom od najzdravijih namirnica biljnog porijekla, sada ima i naučnu potvrdu svojih blagotvornih svojstava.

Bijeli luk u rukama
FOTO: VIKTORIA SLOWIKOWSKA/PEXELS

Istraživači sa Jugoistočnog univerziteta u Kini sproveli su opsežnu studiju kako bi ispitali uticaj bijelog luka na kardiovaskularni sistem i nivo šećera u krvi.

Studijom, koja se zasniva na analizi 29 objavljenih naučnih radova, obuhvaćeno je 1.567 ispitanika starosti od 18 do 80 godina, svi sa različitim dijagnozama. Među istraživanim bolestima bili su dijabetes tipa 2, visok krvni pritisak, gojaznost, koronarna bolest srca, nealkoholna masna bolest jetre i sindrom policističnih jajnika.

Pročitajte još

Šta ako ga redovno konzumirate

Ispitanicima je davan bijeli luk u različitim oblicima: sirov, u prahu, kao dodatak ishrani i kao ekstrakt. Rezultati studije su pokazali da bijeli luk u svim slučajevima pozitivno utiče na pacijente. Naučnici su otkrili da bijeli luk može pomoći u snižavanju krvnog pritiska i „lošeg“ holesterola, normalizaciji šećera u krvi i ubrzanju sinteze organskih jedinjenja u organizmu, piše Krstarica.

Bijeli luk
FOTO: SAVEUR MAGAZINE/YOUTUBE/SCREENSHOT

Pored toga, redovna konzumacija bijelog luka poboljšava cirkulaciju krvi i sprečava stvaranje masti u jetri. Ovi nalazi dodatno potvrđuju dugogodišnju reputaciju bijelog luka kao moćnog prirodnog lijeka.

Ovo istraživanje pruža solidnu osnovu za dalja istraživanja i može podstaći širu upotrebu bijelog luka u ishrani kao preventivnog sredstva za različite zdravstvene probleme.

Naučnici se nadaju da će njihova otkrića podstaći ljude da redovno uključuju bijeli luk u svoju ishranu kako bi iskoristili njegove brojne zdravstvene prednosti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu