Magazin

Prirodni porođaj ili carski rez: U koje doba dana se bebe najčešće rađaju

Istraživači iz Američkih centara za kontrolu i prevenciju bolesti analizirali su rodne listove iz 41 države i Kolumbijskog distrikta kako bi utvrdili u koje doba dana se bebe najčešće rađaju.

Tek rođene bebe
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Otkrili su da se najveći procenat porođaja dogodio u jutarnjim i podnevnim časovima, a vrhunac je bio u osam ujutru i podne. Manje od tri odsto beba rođeno je svakog časa između ponoći i sedam časova ujutro.

Ipak, ovaj broj je porastao u subotu i nedjelju, kada je veća vjerovatnoća da će se porođaji dogoditi tokom noći. Primijećene su i neke razlike vezane za tipove porođaja.

Pročitajte još

Najmanje je vjerovatno da će se porođaji carskim rezom dogoditi naveče i tokom noći. Veće su šanse da se neinducirani vaginalni porođaj dogodi u noći u odnosu na inducirani vaginalni porođaj i carski rez, prenosi Klix.

– Postoje dobri medicinski razlozi za indukovani porođaj kako bi se smanjio rizik za majke i njihove bebe. Mnoge žene biraju zakazanu indukciju zbog praktičnosti. Žene koje su imale jedan carski rez često biraju zakazani ponovljeni carski rez – navela je ginekologinja Erin Klark.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije