Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRISTAO NA TRAMPOV ZAHTJEV Grenel ostaje izaslanik za Beograd i Prištinu

Politika
Autor:

Foto: Andrej Cukić/EPA

Ričard Grenel, specijalni izaslanik predsjednika SAD Donalda Trampa za dijalog između Beograda i Prištine, imenovan je za vršioca dužnosti direktora Nacionalne obaveštajne službe. To neće uticati na njegovu ulogu posrednika u dijalogu, saznaje Blic.

Grenel, koji je i ambasador u Njemačkoj, će tako voditi tijelo koje usmjerava i nadzire 17 obaveštajnih agencija i njihov rad.

Grenel se juče nije izjašnjavao o novoj funkciji, a bilo je pitanje da li će zadržati poziciju posrednika između Srbije i Kosova. Blic je zatražio ovu informaciju od šefa službe za medije Dika Kastina.

– Možemo da potvrdimo da će ambasador Grenel služiti kao američki ambasador u Njemačkoj, specijalni izaslanik predsednika za Srbiju i Kosovo, i – sada – v.d. direktora Nacionalne obavještajne službe, istovremeno. Napominjem da je ambasador Grenel pristao, na zahtjev predsjednika Trampa da bude vršilac dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe na ograničeni vremenski period, i da će Bijela kuća uskoro objaviti svog kandidata. S obzirom na te činjenice, ambasador Grenel je zadržao službu američkog ambasadora u Njemačkoj i specijalnog izaslanika predsjednika za Srbiju i Kosovo , kojima ostaje 100 odsto posvećen – rekao je za Blic Kustin.

U saopštenju Bijele kuće, koje je objavljeno juče, navodi se da je predsjednik SAD Donald Tramp “potpuno uvjeren da će ambasador Ričard Grenel nove dužnosti obavljati na najbolji mogući način”.

– Ambasadorska funkcija Grenelu je potvrđena u Senatu u aprilu 2018, a on ima višegodišnje iskustvo u obavještajnoj zajednici koje je stekao obavljajući više funkcija – uključujuči i dužnost specijalnog izvjestioca Bijele kuće za pregovore Srbije i Kosova, ali i predstavnika SAD za štampu pri Ujedinjenim nacijama. Posvećen je nepolitizovanom i nestranačkom pristupu u obavljanju funkcije šefa obaveštajne zajednice – od čega zavisi naša bezbijednost i sigurnost. Predsjednik je uvjeren da će ambasador Grenel svoje nove dužnosti obavljati na najbolji mogući način – objavljeno je u saopštenju Bijele kuće,

Ranije je Tramp na tviteru objelodanio da će Grenel postati novi vršilac dužnosti direktora američkih nacionalnih obavještajnih službi.

– Zadovoljstvo mi je da objavim da će naš poštovani ambasador u Njemačkoj Ričard Grenel postati vršilac dužnosti direktora nacionalnih obaveštajnih službi. Rik je predstavljao našu zemlju izuzetno dobro i radujem se što ću raditi sa njim. Zahvaljujem se Džou Megvajeru na odličnom poslu koji je obavljao i radujem se bliskoj saradnji sa njim, možda u drugom svojstvu unutar administracije – napisao je Tramp.

Grenel je važio za Trampovog čovjeka od poverenja, što je i dokazano ovim postavljenjem, a prethodnih mjesec dana uz njegovo posredovanje Beograd i Priština potpisali su pismo o namjerama sa kompanijom “Lufthanza” o obnovi avio-linije Beograd-Priština, u Berlinu i sporazume koji treba da dovedu do obnavljanja željezničke veze i izgradnje auto-puta Beograd-Priština, u Minhenu. U obraćanju javnosti, Grenel insistora da je ključ za pokretanje dijaloga ekonomski razvoj.

– Kada je predsjednik Tramp zatražio da budem specijalni izaslanik predsjednika za mirovne pregovore Srbije i Kosova, jasno je rekao da je ekonomski razvoj ključ za pokretanje procesa. Ekonomski rast je i uvijek će biti najveći stvaralac bogatstva za ljude ovog regiona i svijeta. Istorijsko potpisivanje uspostavljanja direktnih letova između Beograda i Prištine, prvi put posle 21 godine, pomoći će poslovnoj zajednici da otvori nova radna mjesta i proširi tržišta – naveo je Grenel za Blic.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO