Svijet

PRIŠTINA IGNORIŠE MEĐUNARODNO PRAVO Lavrov: Dijalog može biti uspješan bez ucjena i UVRTANJA RUKU

Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da pregovori o budućim odnosima Beograda i Prištine mogu biti uspješni isključivo ukoliko se budu poštovali zakonski interesi kosovskih Srba, bez "ucjena i uvrtanja ruku jedne strane".

PRIŠTINA IGNORIŠE MEĐUNARODNO PRAVO Lavrov: Dijalog može biti uspješan bez ucjena i UVRTANJA RUKU
FOTO: RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / HANDOUT

Lavrov je naglasio da politički vrh te kvazidržave (Kosmet) otvoreno ignoriše međunarodno pravo, kao i zakonske zahtjeve i interese Srbije i srpskog naroda, pokušavajući da legalizuje svoje postojanje.

– Danas je dijalog u stagnaciji. U međuvremenu nije pronađena alternativa za njega, bez obzira koliko bi neko volio da se presiječe ovaj Gordijev čvor. Brisel i Vašington sada pojačavaju svoje aktivnosti kako bi ponovo pokrenuli pregovarački proces. Važno je zapamtiti da je potreban ozbiljan razgovor o budućim odnosima Beograda i Prištine – rekao je Lavrov.

On je ocijenio da bi spoljna pomoć u dijalogu trebalo da se odvija “bez ucjena i uvrtanja ruku jedne strane uz istovremeno podsticanje sumnjivih apetita druge strane”.

– Alternativa dijalogu bila bi izuzetno opasna za sve – izjavio je Lavrov za list Rad (Trud).

On je podsjetio da je dijalog počeo 2010. godine uz posredstvo EU, ali da se zacrtani put do obostrano prihvatljivih sporazuma, posebno u vezi sa osiguranjem bezbjednosti Srba na Kosovu, nije ostvario zbog poteza kosovskih Albanaca, prenio je Sputnjik.