Društvo

Priština traži uklanjanje Visokih Dečana sa liste ugroženih lokaliteta

Kosovska ministarka spoljnih poslova i dijaspore Donika Gervala-Švarc i ministar kulture, omladine i sporta Hajrula Čeku pozvali su organizaciju "Evropa nostra" da ukloni srpski pravoslavni manastir Visoki Dečani sa liste za ovu godinu sedam najugroženijih lokaliteta kulturnog naslijeđa u Evropi.

Priština traži uklanjanje Visokih Dečana sa liste ugroženih lokaliteta
FOTO: VESNA LALIĆ/RAS SRBIJA

Oni su u pismu izvršnom predsjedniku “Evropa nostra” Hermanu Parcingeru izrazili zabrinutost zbog takve odluke te panevropske federacije za očuvanje kulturnog naslijeđa, tvrdeći da je ona “nepravedna i donijeta pod političkim uticajem”.

– Uvjereni smo da je ova odluka neosnovana, jer ne odgovara činjenicama na terenu. Štaviše, na odluku očigledno utiče politika, to je praksa bez presedana u istoriji visoke reputacije organizacije ‘Evropa nostra’“ – navodi se u pismu, a prenosi prištinska Gazeta Ekspres.

Pročitajte još

Gervala-Švarc i Čeku su pozvali Parcingera da posjeti Kosovo i Metohiju i “izbliza vidi” u kakvom se stanju nalazi manastir Visoki Dečani.

Oni tvrde da je “Evropa nostra”, donoseći odluku da uvrsti Visoke Dečane među najugroženije spomenike u Evropi, “zanemarila suštinsku dimenziju, kao i konsultacije sa zainteresovanim stranama”.

– Stoga vas pozivamo da dođete i razgovarate sa stanovnicima tog područja, sveštenstvom manastira, organizacijama civilnog društva, profesionalcima, lokalnim i međunarodnim bezbjednosnim institucijama, međunarodnim organizacijama koje djeluju na Kosovu, državnim zvaničnicima i ostalima – poručuje se u pismu.

Gervala-Švarcova i Čeku tvrde da je Priština posvećena zaštiti svih dobara kulturnog naslijeđa, posebno pravoslavnih crkava, manastira, pravoslavnog sveštenstva, vernika i manjinskih zajednica.

Prihvati notifikacije