Biznis

PRIZEMLJENJE BOINGA 737 MAX Ovu kompaniju će koštati gotovo pet milijardi dolara

Američki vazduhoplovni div Boeing procjenjuje da će ga prizemljenje aviona tipa 737 MAX širom svijeta nakon dvije strašne nesreće u Indoneziji i Etiopiji stajati gotovo pet milijardi dolara.

PRIZEMLJENJE BOINGA 737 MAX Ovu kompaniju će koštati gotovo pet milijardi dolara
FOTO: BOEING/EPA

Većina procijenjenog troška od 4,9 milijardi dolara biće usmjerena u isplatu naknada Boeingovim klijentima za poremećaje u rasporedu letenja i kašnjenje isporuka, prenosi BBC.

Trošak će gotovo u cijelosti „pojesti“ dobit u drugom tromjesečju, ističu u kompaniji. Poslovni izvještaj biće objavljen iduće sedmice.

Iz Boeinga takođe poručuju da će prema “trenutnim najboljim procjenama” vazduhoplovi biti vraćeni u promet u posljednja tri mjeseca ove godine.

Boeingov 737 MAX prizemljen je širom svijeta od marta i nesreće „Ethiopian Airlinesa“, koja se nadovezala na onu „Lion Aira“ u Indoneziji u oktobru prošle godine. Ukupno je u te dvije nesreće stradalo 346 ljudi.

Istražioci trenutno ispituju softverski sistem kontrole upravljanja avionom, a Boeing je u kontaktu s regulatorima koji bi trebali odobriti izmjene spornog softvera.

Proizvođač vazduhoplova trenutno je u velikoj krizi i smanjio je tempo proizvodnje na 42 aviona mjesečno. Do sada su proizvodili 52 aviona mjesečno.

Članovi porodica stradalih u međuvremenu pripremaju tužbe, što znači da bi konačni trošak za američku kompaniju mogao biti daleko veći, napominje BBC.

(Hina)