Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRIZEMLJENJE BOINGA 737 MAX Ovu kompaniju će koštati gotovo pet milijardi dolara

Biznis Zabava
Autor:

Foto: Boeing/EPA

Američki vazduhoplovni div Boeing procjenjuje da će ga prizemljenje aviona tipa 737 MAX širom svijeta nakon dvije strašne nesreće u Indoneziji i Etiopiji stajati gotovo pet milijardi dolara.

Većina procijenjenog troška od 4,9 milijardi dolara biće usmjerena u isplatu naknada Boeingovim klijentima za poremećaje u rasporedu letenja i kašnjenje isporuka, prenosi BBC.

Trošak će gotovo u cijelosti „pojesti“ dobit u drugom tromjesečju, ističu u kompaniji. Poslovni izvještaj biće objavljen iduće sedmice.

Iz Boeinga takođe poručuju da će prema “trenutnim najboljim procjenama” vazduhoplovi biti vraćeni u promet u posljednja tri mjeseca ove godine.

Boeingov 737 MAX prizemljen je širom svijeta od marta i nesreće „Ethiopian Airlinesa“, koja se nadovezala na onu „Lion Aira“ u Indoneziji u oktobru prošle godine. Ukupno je u te dvije nesreće stradalo 346 ljudi.

Istražioci trenutno ispituju softverski sistem kontrole upravljanja avionom, a Boeing je u kontaktu s regulatorima koji bi trebali odobriti izmjene spornog softvera.

Proizvođač vazduhoplova trenutno je u velikoj krizi i smanjio je tempo proizvodnje na 42 aviona mjesečno. Do sada su proizvodili 52 aviona mjesečno.

Članovi porodica stradalih u međuvremenu pripremaju tužbe, što znači da bi konačni trošak za američku kompaniju mogao biti daleko veći, napominje BBC.

(Hina)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO