Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRIZNANJE JAPANSKOG DOKTORA “Karantin na kruzeru nije bio savršen”

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

Visoki savjetnik japanske vlade doktor Norio Omagari priznao je da su mjere karantina donijete na kruzeru “Dajmond Princes” u Jokohami možda dozvolile da se dodatne infekcije prošire među brodskom posadom i putnicima.

Američki kruzer Japan je stavio je pod karantin tokom dvije nedjelje u februaru, nakon što je na brodu otkriveno izbijanje virusa korona. Najmanje 705 ljudi zarazilo se virusom tokom karantina, od kojih je četvoro umrlo, piše CNN.

U intervjuu za CNN, Omagari je rekao da karantin na kruzeru krstarenja “možda nije bio savršen”.

On je rekao da je japanska vlada donijela “tešku odluku” da dozvoli posadi da nastave da rade na brodu, uprkos riziku od zaraze, kako bi osigurali nesmetano funkcionisanje broda.

Ali, budući da nisu izolovali posadu “Dajmond princes” od početka karantina, rekao je da su zaraženi radnici možda prenijeli “sekundarne ili tercijalne” infekcije na druge članove i putnike, što je pogoršalo smrtonosnu epidemiju.

Omagari je direktor Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Nacionalnog centra za globalno zdravlje i medicinu koji finansira vlada i član je vladinog ekspertnog panela koji savjetuje Tokio o novom izbijanju virusa korona.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO