Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PRIZOR OD KOJEG ZASTAJE DAH Turisti opsjedaju Neretvu u nadi da će vidjeti OVAJ TRENUTAK (FOTO)

Regioni
Autor:

Foto: Avaz/RAS Srbija

Legenda kaže da su i Neretvi ime dali drevni Kelti ugledavši rijeku smaragdnozelene boje koja se probija kroz kanjone koje je hiljadama godina klesala kao bi dala život poljima u njenom donjem toku.

Uzviknuli su “Nera- Etva” što bi na jeziku starih Kelta značilo “božanstvo koje teče”. To njeno probijanje hiljadama godina, petnaestak kilometara južno od Mostar u mjestu Buna, odnosno na ušću rijeke Bune u Neretvu, stvorio je jedan od rijetkih prirodnih fenomena gdje se cijela rijeka Neretva na tom mjestu ulijeva u kanal širine nešto više od tri metra i dužine oko 850 metara.

Ovaj fenomen se može samo vidjeti u ljetnom periodu odnosno, kada je ekstremno mali vodostaj rijeke Neretve tj. kada je dovedena na biološki minimum regulacijama brana.

Kada se to desi mnogi smatraju da je onda Bunski kanal jedan od najatraktivnijih dijelova rijeke Neretve u cijelom njezinom toku.

Tako posljednjih godina Bunske kanale u ljetnom periodu posjećuje sve više turista nadajući se da će zateći taj trenutak kada se cijela rijeka Neretva slijeva u jedan mali kanal.

Inače, lokalitet Bunskih kanala je od 1970. godine zakonom zaštićen. Bunski kanali su bili u žiži javnosti zadnjih pet godina, koliko je trajala borba građana protiv mini hidroelektrana na tom području.

Odjeljenje za urbanizam i građenje Grada Mostara odbio je izdati urbanističku saglasnost investitoru za gradnju dvije mini hridroelektrane na tom lokalitetu.

(Avaz)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO