Svijet

PRIZOR ŠOKIRAO Vegani “roštiljali” psa nasred ulice i uplašili djecu, a cilj im je OVAJ

Veganski aktivisti u Australiji iz organizacije PETA optuženi su za “plašenje školaraca nakon što su ‘roštiljali’ psa nasred prometne ulice u znak protesta protiv konzumiranja mesa”.

PRIZOR ŠOKIRAO Vegani “roštiljali” psa nasred ulice i uplašili djecu, a cilj im je OVAJ
Foto: Profimedia

Protest, koji je uključivao rekvizit psa, zamišljen je kako bi izazvao bijes i natjerao ljude da se zapitaju: “Ako ne biste jeli psa, zašto jedete jagnje?”.

Oni kažu kako su jednako osjetljive i inteligentne životinje prisiljene na patnju kad se uzgajaju, tove i ubijaju za mesnu industriju.

Svako kome je odbojna ideja žvakanja psećeg mesa trebao bi razmisliti o neusklađenosti saosjećanja prema drugim životinjama – saopšteno je.

Dodaju kako je to forma diskriminacije koja se temelji na vrsti i da poput svih drugih vrsta diskriminacije ne može biti opravdana.

– Kao ljudi, instinktivno osjećamo saosećanje prema životinjama, ali učili smo da je u redu porobiti i jesti neke od njih, bez razmišljanja o tome ko su one kao pojedinci – rekli su organizatori protesta.

Performans je izveden u centru Sidneja. PETA se nada da će ljudi razmisliti o tome što će pripremati na roštilju nakon što su vidjeli kuvara kako “roštilja kućnog ljubimca uz neko povrće”.

Ipak, protest je mnoge i zgrozio, a neki smatraju kako PETA nije mogla pasti niže. Navodno je bilo i uplašene djece koju je prizor šokirao.