Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“PRKOSIMO PRITISCIMA” Đurić naglašava da Srbija snabdijeva srpski narod na Kosmetu

Politika
Autor:

Foto: Dimitrije Goll/TANJUG

Srbija, uprkos pritiscima na terenu i pojačanim policijskim i inspekcijskim kontrolama, pronalazi načine da osigura stabilno snabdijevanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, prije svega na sjeveru pokrajine, rekao je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

– Namjera Prištine proteklih mjeseci bila je da se zastrašivanjem i restrikcijama slomi otpor i otupi volja Srba na sjeveru Kosova i Metohije. Sjever je opsesivna meta Prištine, jedan veliki trn u oku. Ali, uvjeren sam da Srbe neće uspjeti da potčine i podjarme, jer istrajnost imaju, a imaju i neupitnu podršku Beograda, države Srbije, pa i čitavog srpskog naroda – rekao je Đurić za Politiku.

Đurić je naveo da je Srbija u jeku političke i diplomatske borbe za opstanak Srba u toj pokrajini, uspjela da izdvoji sredstva za investicioni ciklus kakav nije viđen decenijama, a koji već rezultira stotinama projekata, radnim mjestima i socijalnom sigurnošću za srpski narod.

– Protiv getoizacije borićemo se industrijalizacijom i ekonomskim napretkom u srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji i siguran sam da Albanci već sada sa zavišću i nostalgijom gledaju na to kako se jedna ozbiljna država ophodi prema svojim građanima i njihovoj budućnosti – rekao je Đurić.

Govoreći o spekulacijama u Prištini da će u septembru biti održani vanredni parlamentarni izbori, Đurić je izrazio očekivanje da će ti izbori, ako ih bude, za posljedicu imati prekompoziciju albanske političke scene, ali da se u odnosu albanske političke elite prema srpskom narodu ništa neće promijeniti, jer sve albanske partije imaju otvorenu antisrpsku platformu.

– Svi će tokom kampanje upirati prstom na Srbe kao dežurne krivce za sve neuspjehe takozvanog kosovskog državotvornog projekta. Čitava ta lopovska politička elita će nastojati da svoje grijehe sakrije iza agresivne antisrpske retorike i bojim se da ulazimo u jedan veoma i politički i bezbjednosno osjetljiv period – rekao je Đurić.

Na pitanje o budućnosti dijaloga Beograda i Prištine, Đurić je zapitao “o čemu da se razgovara”, kada zajednica srpskih opština ne postoji, kada Priština upada sa specijalnim policijskim snagama na sjever Kosmeta, hapsi i zastrašuje nevine Srbe, ne priznaje srpske pasoše, zabranjuje posjete srpskim zvaničnicima.

– Ako to treba da bude dijalog o nekom sveobuhvatnom rješenju, o čemu da se razgovara kada su sve ideje koje su došle sa srpske strane odbačene i kada je kompromis postao zaboravljena i gotovo prezrena riječ – dodao je Đurić.

Đurić je rekao da nema nikakva očekivanja od Specijalnog suda za zločine takozvane Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) u Hagu i dodao da ne misli da su oni koji su činili zločine na Kosovu i Metohiji, kao ni njihovi politički sponzori, spremni da na bilo koji način sude sami sebi.

– Pravda je spora, ali dostižna, jer ratni zločini ne zastarijevaju i kad-tad će sva njihova zlodjela doći na naplatu – poručio je Đurić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO