Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“PROBLEM JE JEDAN ČOVJEK, SMIJENITE GA” Srđan Rajčević o pat poziciji u visokom obrazovanju

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Srđan Rajčević

Agencija za visoko obrazovanje u BiH posredstvom svog direktora Envera Halilovića nastoji da prenese nadležnosti entiteta na nivo BiH, što je za RS neprihvatljivo, izjavio ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje RS Srđan Rajčević, nakon što je danas  Vlada RS prihvatila informaciju o procesu akreditacije visokoškolskih ustanova u RS.

Rajčević je upozorio da sistem visokog obrazovanja može ostati paralizovan, ako se ne ispoštuje rok Delegacije EU u BiH da do 31. marta bude izvršeno reakreditovanje visokoškolskih ustanova. Rajčević tvrdi da ovaj proces u RS nije ni započet zbog odbijanja Halilovića da razgovara.

– Jedan čovjek drži cijeli sistem za taoca. Rješenje je samo jedno: ili uticati na Halilovića da promijeni stavove, ili tražiti drugo kadrovsko rješenje – rekao je Rajčević.

Na pitanje da li će zbog ovakve situacija imati problema student i fakulteti u RS, Biljana Vojvodić, direktorica Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova u RS, je odgovorila da posljedica neće biti jer će se “naći rješenje”.

Sukob između agencija za visoko obrazovanje na niovu RS i BiH traje već mjesecima, a zbog toga su neki studenti iz Srpske imali problema, prilikom nastavka studija u Hrvatskoj, o čemu je Srpskainfo ranije pisala.

Sukob je kulminirao u junu prošle godine, kada je direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta BiH Enver Halilović optužio RS za – separatizam.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO