Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PROBLEM TURISTI KOJI DOLAZE KOPNENIM PUTEM Grčka uvodi nove mjere za Balkan, u ponedjeljak odluka

Društvo
Autor:

Foto: Snežana Krstić/RAS Srbija

Vlasti u Grčkoj su saopštile da su spremne da uvedu drastičnije mjere u borbi protiv korona virusa, koje bi mogle da uključe i zabranu ulaska državljana zemalja koje su teže pogođene drugim talasom.

Oni su saopštili da je broj “uvezenih” slučajeva u toj zemlji trenutno pod kontrolom, ali ističu da im “najveći problem predstavlja uvoz virusa kopnenim putem i to iz balkanskih država”, prenosi Telegraf.

– Promijenili smo način na koji testiramo turiste i fokusiramo se na one koji dolaze drumskim saobraćajem i preko kopna – rekao je portparol vlade Stelios Pecas.

On je istakao da su zabrane već uvedene za putnike iz Srbije, koji više ne mogu ni avionom da dođu u Grčku, ali je dodao da nije isključeno da će “crna lista” biti proširena.

Kako je istakao već od danas se uvodi novi plan pooštrenih mjera i kontrola, piše Telegraf.

– Kazne za kršenje propisa su veoma stroge, a biće još rigoroznije. Pogotovo kada govorimo o kaznama za putnike u javnom prevozu, ali ne samo tu, već i u drumskom, morskom i aviosaobraćaju. Naravno, biće nam povećani troškovi ukoliko dođe do porasta broja oboljelih. Bolnički kreveti će nam biti puni. Ne smijemo da dozvolimo to u avgustu i septrembru, u ta dva mjeseca kada očekujemo priliv turista – saopštio je portparol grčke vlade

Govoreći o ciframa, on je rekao da je od 31.169 testova koji su uzeti na ulazima u zemlju u periodu od 1. do 6. jula registrovano 100 pozitivnih slučajeva (0,3%).

– Pomno pratimo situaciju sa epidemijom na Balkanu. Nažalost, tamo se siguacija pogoršava.

Pecas je rekao da nisu problem samo uvezeni slučajevi već lokalna transmisija, koja će se sigurno dogoditi sa popuštanjem mjera u zemlji.

– Kada smo otvorili naše granice za svijet, znali smo da će biti uvezenih slučajeva – rekao je Pecas i dodao da je grčka profitirala 18 milijardi evra prošle godine.

– Sačekaćemo do ponedjeljka da vidimo kako se odvijaju stvari, a onda ćemo preduzeti neophodne mjere – poručio je portparol vlade.

Zdravstveni stručnjaci u Grčkoj se nadaju da će ih drugi talas korone, zbog dobrih vremenskih prilika, zaobići početkom jeseni, ali da će muke krenuti u novembru i decembru.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO