Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

UŽASNO ZAGAĐENJE VAZDUHA Britanski ambasador pozvao građane da rješenja traže od političara

Politika
Autor:

Foto: Matt Field/Instagram

Britanski ambasador u Bosni i Hercegovini, Metju Fild, ovih dana se pridružio akciji pod nazivom „Ne gušimo Sarajevo“, koji je trenutno drugi najzagađeniji grad na svijetu, a prvi u BiH.

– Moja porodica i ja volimo živjeti u Sarajevu, ali ne volimo zagađeni zrak koji svake zime pogodi ovaj grad. To ozbiljno utiče na sve nas i na naše zdravlje, a ne mora biti tako – poručio je Fild.

On je istakao da su se mnogi gradovi i zemlje, uključujući i Veliku Britaniju, izborili sa ovim problemom putem boljeg javnog prevoza, bolje energetske efikasnosti, poboljšanog sistema grijanja i uvođenjem viših standarda.

– UK i drugi prijatelji su tu da pomognu. Ono što je potrebno je stvarna i konzistentna politička volja. Treba očekivati i tražiti bolje od onih koji imaju moć da to naprave. Zajedno možemo učiniti da Sarajevo ponovo prodiše – poručio je Fild, koji je prošle godine izazvao lavinu smijeha kada je prošetao ulicama Sarajeva sa gas maskom na licu kako bi skrenuo pažnju na loš kvalitet vazduha u tom gradu.

Fild je, inače, jedan je od najaktivnijih diplomata na društvenim mrežama gdje često promoviše prirodne ljepote ove zemlje, hranu, ljude i običaje u BiH.

U ovih godinu i po dana, otkako je preuzeo svoju dužnost u BiH, Fild je posjetio mnoge gradove i naselja u BiH gdje se susreo sa lokalnim stanovništvom, njihovom kuhinjom i običajima, o čemu redovno izvještavao svoje pratioce na društvenim mrežama.

Osim što upoznaje i promoviše lokalnu kulturu, britanski ambasador se do sada odazvao brojnim humanitarnim i drugim akcijama, a nije mu bilo „mrsko“ ni da zasuče rukave i učestvuje u volonterskim akcija čišćenja smeća u BiH, čime je svojim primjerom pokazao da društveno koristan rad nije rezervisan samo za nevladine organizacije, studente i slično, već za sve građane, uključujući i funkcionere.

Njegov jučerašnji poziv građanima da se osvjeste i traže od nadležnih organa da riješe problem zagađenog vazduha, ne samo u Sarajevu, već i u drugim gradovima u BiH, izazvao je brojne komentare na društvenim mrežama.

Komentare su ostavljali i građani Banjaluke koji su pozvali Filda da pomogne da se i u ovaj grad instaliraju uređaji za mjerenje kvaliteta vazduha koji je, kako navode, takođe, zagađen.

Podsjećamo, kvalitet vazduha u Sarajevu juče ujutro je bio u kategoriji opasnog, zbog čega su ozbiljne posljedice moguće za cjelokupno stanovništvo, a djeci, trudnicama, starijima i licima sa respiratornim i srčanim problemima preporučeno je da ostanu u zatvorenom.

Pored Sarajeva, prema indeksu kvaliteta vazduha, u kategoriji veoma nezdravog je i u Zenici, Lukavcu, Jajcu, gdje se indeks kreće od 200 do 250, dok je u Tuzli ispod 200 i svrstava se u kategoriju nezdravog.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO