Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“PROBLEMATIČAN JE, ALI OVO JE PREVIŠE” Dječak teško povrijedio psa, građani zgroženi

Društvo
Autor:

Foto: Udruženje za zaštitu životinja Novi Sad - Spans / screenshot

Komšije zgrade u kojoj živi desetogodišnja kujica Kaja, kojoj je dječak (12) zakucao ekser u glavu, šokirani su viješću da je neko tako monstruozno mogao da povrijedi njihovu četvoronožnu komšinicu koja je miljenica tamošnjih mališana.

– Kaja je divan i miroljubiv pas. Totalno je pitoma i nikada niko s njom nije imao problema. Ja je nikada nisam čuo ni da je zalajala. Pre je ona imala problema sa nama zato što je bila svima simpatična i stalno su je komšijska djeca mazila jer se šetala okolo. I ja sam u prolazu znao da je pomazim. Možda smo mi njoj bili dosadni jer je toliko slatka i miroljubiva da mi iz komšiluka nismo propuštali priliku da je pomazimo i malo se s njom poigramo – priča nam jedan od komšija iz ulaza u kome živi Kaja sa vlasnicima.

Dodaje i da je Kaja znala nekada da ode sama u šetnju, ali se uvek vraćala, a ponekad i čekala ispred ulaza da joj neko od stanara otvori vrata, prenosi Blic.

– Zaista je strašno to što joj se desilo a još strašnije je to što joj je to uradio dječak iz komšiluka koga svi poznajemo. I on zna Kaju i zna da je dobar i miroljubiv pas, a i Kaja zna njega. Znali smo da je on problematičan, da je mali kavgadžija i galamdžija, ali nikome ni na kraj pameti nije bilo da može da napravi nešto tako monstruozno. Sada kada se desilo, odjednom čujemo da i on ima nekog psa kojeg je pokupio s ulice i trenira ga da napada druge pse i huška ga na njih. Stvarno zastrašujuće šta mu sve pada na pamet ako je to istina – priča sagovornik odmahujući glavom u nevjerici.

Podsjetimo, nakon dojave o napadu na Kaju u slučaj se umiješala policija koja je izvršila uviđaj i preko čipa pronašla Kajine vlasnike i obavijestila nadležno tužilaštvo.

– Policijski službenici uzeli su izjave o nemilom događaju od volontera Udruženja SPANS, od vlasnice i od veterinara o stepenu povreda psa, a zatim su obavestili Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu i podnijeli prijavu protiv N.N. lica zbog krivičnog dela zlostavljanje i ubijanje životinja. Daljim operativnim radom utvrđeno je da je to delo počinio dvanaestogodišnjak i o tome je obaviješteno tužilaštvo koje sada može samo da odbaci prijavu jer je reč o mlađem maloljetniku koji ne može krivično da se goni – objašnjava izvor Blica iz policije.

Dodaje i da je o čitavom slučaju obavešten i Centar za socijalni rad jer je istragom utvrđeno da dječak potiče iz razorene porodice i da živi s bakom koja mu je starateljka.

– Na Centru za socijalni rad je da uradi evaluaciju, da provjeri da li je dijete zapostavljeno, zapušteno, zlostavljano i da li možda ima neke smetnje u razvoju, a kada se taj proces završi i ukoliko bude potrebe za tim, stručnjaci Centra mogu pokrenuti postupak za oduzimanje starateljstva i smještanje dječaka u neku specijalizovanu ustanovu – zaključuje naš sagovornik.

Podsjetimo, Udruženju SPANS javili su se građani u utorak oko 20 časova da su u naselju Satelit primijetili psa sa zabijenim ekserom u glavu. Volonteri SPANS-a su odmah odreagovali i tako su pronašli Kaju. Ispostavilo se da je Kaja otišla do prodavnice s vlasnicom i u međuvremenu nastavila šetnju po kvartu, što joj nije prvi put, i uvek vraćala kući. Izgleda da ju je upravo tokom te šetnje uhvatio pomenuti dvanaestogodišnjak i nanio joj monstruozne povrede.

U Udruženju SPANS kažu da su u posljednjih par nedjelja tri psa na novosadskim ulicama pronađena sa iščupanim noktima i da počinilac nije pronađen, a nedavno je i porodica na Limanu ostala bez psa koju je NN lice bacilo sa krova zgrade u kojoj stanuju i tada počinilac nije pronađen.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO