Biznis

PROBLEMATIČNA ZADUŽENJA Prepolovljen nivo LOŠIH KREDITA u Evropskoj uniji

Nivo problematičnih kredita (NPL) u Evropskoj uniji prepolovljen je u protekle četiri godine, ali je i dalje visok kod banaka u Grčkoj i na Kipru, objavila je Evropska bankarska agencija (EBA).

PROBLEMATIČNA ZADUŽENJA Prepolovljen nivo LOŠIH KREDITA u Evropskoj uniji
Foto: Ilustracija/Promo

Obim NPL-ova u bankama u EU smanjen je sa 1.150 milijardi evra u junu 2015. godine, kada su činili šest odsto ukupnog kreditnog portfolija, na 636 milijardi evra, odnosno na tri odsto ukupnog kreditnog portfolija zaključno sa junom 2019. godine, prema podacima EBA koje prenosi agencija Rojters.

Kao uzorak u istraživanju, EBA je analizirala 150 banaka u EU koje imaju udio od preko 80 odsto u ukupnim aktivama ovog sektora.

Smanjenje nivoa NPL-ova rezultat je regulatorne intervencije, “političke odlučnosti” da se na odgovarajući način riješi problem, podsticaja koji je pružio privredni rast i niskih kamatnih stopa, saopštila je EBA.

Iako je prosječan nivo NPL-ova u evropskom bloku prepolovljen, pojedine zemlje i dalje imaju visok nivo problematičnih kredita. Tako je, na primjer, u Grčkoj nivo NPL-ova iznosio 39,2 odsto u junu ove godine, a na Kipru 21,5 odsto. Kod još pet zemalja je taj nivo iznad pet odsto.

U 2015. godini, deset članica EU prijavilo je dvocifreni nivo NPL-ova.

Italija je zabilježila najveći pad problematičnih kredita, od čak 145 milijardi evra u toku protekle četiri godine. U Španiji, njihov nivo je smanjen za 81 milijardu evra, u Britaniji za 60 milijardi evra, a u Njemačkoj za 43 milijarde evra.

Problematični krediti sada čine gotovo osam odsto ukupnih kreditnih plasmana u Italiji, što je značajan pad u odnosu na skoro 17 odsto u junu 2015. godine.