Biznis

PROBNI PERIOD GODINU DANA Švedska kreće s testiranjem digitalne krune

Švedska narodna banka planira da testira digitalnu valutu e-krunu u stvarnom svijetu, a u taj projekt će uključiti i komercijalne banke.

PROBNI PERIOD GODINU DANA Švedska kreće s testiranjem digitalne krune
FOTO: FREDRIK SANDBERG/EPA

Centralne banke širom svijeta planiraju lansiranja digitalnih valuta centralnih banaka (CBDC) kao odgovor na smanjenje upotrebe gotovine i kao način ubrzavanja domaćih i međunarodnih plaćanja.

Do sada je pilot projekat e-kruna simuliran samo u okviru Riksbanka, a u sljedećoj fazi projekat će se proširiti tako da uključuje saradnike poput komercijalnih banaka, saopštila je centralna banka, prenosi See.biz.

– Tehnologija pruža nove mogućnosti, ali nije isprobana kada je riječ o obradi plaćanja na malo – navode iz Riksbanka.

Pročitajte još

Pilot projekat traje godinu dana, s ciljem testiranja mogućih načina za javno korišćenje e-krune u Švedskoj.

Riksbank još ne može da potvrdi koje će banke ili pružatelji usluga platnog prometa pomoći u sljedećoj fazi testiranja, no svrha je procijeniti kako bi se e-kruna mogla koristiti i za velika komercijalna i za mala plaćanja.

Istraživanje koje je u januaru sprovela Banka za međunarodna poravnanja pokazalo je da će centralne banke koje “pokrivaju” petinu svjetske populacije vjerovatno početi da izdaju vlastite digitalne valute u sljedeće tri godine. Mnoge centralne banke vide CBDC kao sredstvo za sprečavanje konkurencije kriptovaluta i zadržavanje uloge u platnom sistemu.

Do sada je većina centralnih banaka došla samo do istraživanja CBDC-a. Samo su Bahami uveli CBDC, dok su Švedska i Kina započele njegovo testiranje.