Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PROCJENE U ratu SAD protiv terorizma poginulo oko pola miliona ljudi

Svijet
Autor:

Foto: Tanjug/AP

U ratu SAD protiv terorizma u Iraku, Avganistanu i Pakistanu poginulo je oko pola miliona ljudi, navodi se u izvještaju Votson instituta za međunarodna i javna pitanja.

U izvještaju se navodi da je u Iraku, Avganistanu i Pakistanu od početka rata protiv terorizma poginulo od 480.000 do 507.000 ljudi, ali i da bi ukupan broj žrtava mogao biti još veći.

– Prema novom izvještaju, broj žrtava veći je za 110.000 od navedenog u izvještaju koji je objavljen u avgustu 2016. Godine – saopšteno je iz Univerziteta Braun u okviru kojeg djeluje Votson institut.

Među žrtvama nalaze se pobunjenici, pripadnici lokalnih policijskih i bezbjednosnih snaga, civili, kao i vojnici SAD i njihovih saveznika.

Autor izvještaja Neta Kraford napisala je da bi mnoge žrtve navedene kao pripadnici savezničkih i lokalnih snaga ili kao pobunjenici mogli, zapravo, biti civili.

– Možda nikada nećemo saznati kompletan broj žrtava u ovim ratovima. Na primjer, postoji mogućnost da je u ofanzivi na Mosul i druge gradove koji su bili pod kontrolom `Islamske države` poginulo na desetine hiljada civila, ali da njihova tijela vjerovatno nisu pronađena – naglasila je ona.

U izvještaju se dodaje da je ubijeno od 182.272 do 204.575 civila u Iraku, 38.480 u Avganistanu i 23.372 u Pakistanu, javio je AFP.

U Iraku i Avganistanu ubijeno je gotovo 7.000 američkih vojnika.

U ukupan broj žrtava nisu uvrštene osobe koje su indirektno preminule u sukobima, usljed gubitka infrastrukture ili zaraze.

Rat protiv terorista u Avganistanu, Iraku i Pakistanu započet je nakon terorističkih napada u Americi 11. septembra 2001. godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO