Svijet

“PRODAVANJE ISTORIJE” Protesti u Skoplju zbog izjave Zaeva, TRAŽI SE OSTAVKA

Uz zvuke sirena i transparent "Ostavka Zaeva, sloboda za narod", nekoliko stotina građana protestovalo je danas ispred zgrade vlade u Skoplju protiv, kako kažu, prodaje istorije na koju je pristao premijer Zoran Zaev.

“PRODAVANJE ISTORIJE” Protesti u Skoplju zbog izjave Zaeva, TRAŽI SE OSTAVKA
FOTO: GEORGI LICOVSKI/EPA

Protest je organizovala opoziciona stranka VMRO-DPMNE protiv stavova koje je iznio Zaev u intervjuu bugarskoj novinskoj agenciji BGNES da Makedonija i Bugarska imaju zajedničku istoriju, da je Goce Delčev heroj i za Makedonce i za Bugare, da u Sjevernoj Makedoniji u Drugom svjetskom ratu nije bilo bugarske okupacije, nego administracije, pa se nakon toga Bugarska priklonila antifašistickoj strani, kao i da je SFR Jugoslavija bila faktor razdvajanja dvije zemlje.

– Prodaja svega makedonskog od strane Zorana Zaeva mora da se završi. Već nedjelju dana Makedonci, građani iz cijele Makedonije dižu svoj glas protiv najveće nacionalne izdaje koja se događa u našoj zemlji – rekao je potpredsjednik stranke VMRO-DPMNE Aleksandar Nikolski i zatražio hitnu ostavku i premijera, i vlade, prijenela je agencija MIA.

Bugarska blokira početak pregovora Sjeverne Makedonije sa Evropskom unijom, tvrdeći da Sjeverna Makedonija krade bugarsku istoriju.

Prema verziji zvanične Sofije, makedonsku naciju stvorio je Tito 1944. godine, a makedonski jezik je dijalekt bugarskog.

Protesti građana se održavaju svakodnevno u svim većim gradovima u Sjevernoj Makedoniji.