Društvo

Profesor Kočović o novom talasu korone: Potrebno je 28 dana bez ijednog zaraženog kako bi se proglasio KRAJ EPIDEMIJE

Treba nam 28 dana bez ijednog zaraženog da bi proglasili kraj epidemije, to je teško postići, ali povoljna situacija se može očekivati početkom oktobra, kaže Prof. dr Petar Kočović, profesor Informacijonih tehnologija.

Profesor Kočović o novom talasu korone: Potrebno je 28 dana bez ijednog zaraženog kako bi se proglasio KRAJ EPIDEMIJE
FOTO: YOUTUBE/SCREENSHOT

On je naveo da je prošle godine ispitivao devet televizijskih ekipa o tome koliko misle da smo u epidemiji, da je dobio podatke i da je na osnovu formule izračunao da će epidemija da bude završena između 8. marta i 1. oktobra, prenosi Blic.

– Pitanje međutim nije u odnosu na to da budemo na nuli, jer nam za to treba 28 dana bez zaraženog, ali svakako da je oktobar neki parametar za približavanje kraju epidemije – rekao je dr Kočović za TV Pink.

Broj zaraženih opada svuda u Evropi

Kako profesor Kočović kaže, u Evropi pada broj zaraženih, sem u tri države.

– U Velikoj Britaniji, Portugaliji i Rusiji i dalje ima veliki broj zaraženih. U ostalim zemljama to polagano pada, u Srbiji je on ublažio, ali i dalje opada – rekao je dr Kočović.

Kako kaže, zemlje sa južne hemisfere su u problem, tamo dodaje sve zemlje bilježe rast.

– Do jeseni ćemo imati preko 40 posto vakcinisanih drugom dozom, tako da ne očekujem snažan talas kod nas u tom periodu. Može da se desi da poslije pada, koji će biti do 15. jula, da počnemo da rastemo, ali ne nešto pretjerano – rekao je dr Kočović.

Dodaje da se sa većom oblačnošću povećava broj zaraženih.

Dr Olivera Ostojić, načelnica Dječije klinike KBC “Dragiša Mišović” je rekla da je situacija sa korona virusom sasvim pristojna u poslednjih petnaestak dana, u kojima su imali, kako kaže, tek sporadično preglede, a skoro da nema novozaraženih.

– Iako gledamo na taj dio pedijatrijske populacije, u dobrom smo stanju i nemamo novih slučajeva u većem broju. Brojke su nam dobre – rekla je dr Ostojić.

Kako kaže, kada je vakcinacija u pitanju, i tu dobro stojimo i dodaje da prvo treba da se vakcinišu roditelji mlade djece, do 12 godina.

– Nemamo način vakcinacije te djece, pa je preventiva da se njihovi roditelji vakcinišu. Moramo ih nekako zaštititi, i smatram da je to dobar način – rekla je dr Ostojić.

Kako kaže, vakcinacija djece od 16 godina je već počela i dodaje da je to jako dobro.

– Pedijatri podržavaju, jer su najteži, hronični pacijenti bili upravo od 16 godina na gore. Posebno su bili rizični gojazni mladi – rekla je dr Ostojić, i dodaje da je Fajzer odobrio vakcinu od 12 godina, da ostaje još neke referentne institucije da to potvrde i da će se uskoro znati da li će početi i vakcinacija tog uzrasta.

Kako kaže, takođe se ispituje trenutno i Sinofarm vakcina za uzrast od 3 godine.

Prihvati notifikacije