Svijet

Proglasili ih nepoželjnim: Rusija protjerala ukupno 85 diplomata iz Francuske, Španije i Italije

Rusija je danas objavila da protjeruje ukupno 85 diplomata iz Francuske, Španije i Italije kao odgovor na slične poteze tih zemalja, ističući štetu u odnosima s vodećim članicama EU od početka rata protiv Ukrajine.

Proglasili ih nepoželjnim: Rusija protjerala ukupno 85 diplomata iz Francuske, Španije i Italije
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da protjeruje 34 člana diplomatskog osoblja iz Francuske, 27 iz Španije i 24 iz Italije.

Optužili ruske diplomate

Tri evropske zemlje zajedno su izbacile više od 300 Rusa od početka invazije na Ukrajinu 24. februara.

U više navrata su optužili ruske diplomate za špijunažu, što Moskva odbacuje.

Rusija je prošli mjesec već protjerala 45 poljskih i 40 njemačkih diplomata. Najavila je uzvratne mjere protiv Finske, Rumunjske, Danske, Švedske, Norveške i Japana, između ostalih.

Neprijateljski čin

Italijanski premijer Mario Dragi  opisao je potez Moskve neprijateljskim činom i upozorio da se ne smiju prekinuti diplomatski kanali.

Pročitajte još

Pariz je u srijedu “oštro osudio” protjerivanje 34 francuskih diplomata i ocijenio da odluka Rusije “nema legitimnog temelja”, prenosi Hina.

-Ruska strana odluku predstavlja kao odgovor na odluke Francuske iz aprila kada je nekoliko desetaka ruskih agenata protjerano pod sumnjom da su bili špijuni – saopštilo je francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Prihvati notifikacije