Svijet

Proglasili pobjedu: Talibani preuzeli potpunu kontrolu nad aerodromom u Kabulu

Talibani od danas imaju potpunu kontrolu nad međunarodnim aerodromom u Kabulu, nakon što je i posljednji američki vojni avion napustio tu vazdušnu luku.

Proglasili pobjedu: Talibani preuzeli potpunu kontrolu nad aerodromom u Kabulu
FOTO: SGT. VICTOR A. MANCILLA/US CEN/EOA

Rano jutros naoružani talibanski borci zauzeli su hangare na vojnoj strani aerodroma, a lideri talibana potom su simbolično prošetali pistom, obilježavajući svoju pobjedu, prenosi Rojters.

Talibani su se zatim obratili medijima na aerodromu u Kabulu nekoliko sati nakon izlaska američkih trupa i poručili da je to pobjeda cijelog Avganistana.

-Ova pobjeda pripada svima nama- rekao je portparol talibana Zabihulah Mudžahid na aerodromu u Kabulu, gdje ga je pratilo mnoštvo drugih vođa ove islamističke grupe.

On je naveo da je svijet trebalo da izvuče pouke i da je ovo prijatan trenutak pobjede za njih, ali i naglasio da talibani žele dobre diplomatske odnose sa svima.

Na istočnoj kapiji aerodroma, mala grupa Avganistanaca i dalje je pokušavala da uđe, nadajući se bilo kakvom letu, ali za sada komercijalne avio kompanije ne lete iz Kabula.

Ostaje nejasno ko će preuzeti upravljanje vazdušnim prostorom zemlje, a na odlasku, američka vojska je upozorila pilote da na aerodromu nema kontrole vazdušnog saobraćaja ili aerodromske službe.

Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija usvojio je sinoć rezoluciju kojom poziva talibane da omoguće bezbjedan prolaz ljudima koji žele da napuste Avganistan.

Rezolucija, koju su pokrenule Velika Britanija i Francuska, poziva na stvaranje bezbjednih zona kroz koje bi se omogućilo Avganistancima da dođu do aerodroma u Kabulu, a uoči povlačenja američkih trupa 31. avgusta.

Rezolucija, usvojena sa 13 glasova “za”, dok su Kina i Rusija bile uzdržane, traži i da se avganistanska teritorija ne koristi za pretnju drugim državama, niti da bude utočište terorističkim grupama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu