Biznis

PROGNOZE KRIPTO INVESTITORA Do kraja 2021. godine vrijednost bitkoina mogla bi skočiti na 100.000 DOLARA

Vrijednost bitkoina mogla bi da skoči na 100.000 dolara do kraja 2021. godine, smatra kripto investitor Entoni Pompliano. Ovim digitalnim novčićem se u srijedu trgovalo po cijeni od čak 19.389 dolara, čime se bitkoin približava svom maksimumu dostignutom 2017. godine.

PROGNOZE KRIPTO INVESTITORA Do kraja 2021. godine vrijednost bitkoina mogla bi skočiti na 100.000 DOLARA
FOTO: ETIENNE LAURENT/EPA

Pompliano, suosnivač Morgan Creek Digital, rekao je u srijedu za CNBC da potražnja za novčićem brzo nadmašuje ponudu, posebno nakon njegovog “prepolovljavanja” u maju, kada je prepolovljen broj bitkoina koji se dodjeljuje “rudarima”. To se dešava otprilike svake četiri godine i služi za ograničavanje ponude bitkoina koji dolaze na tržište, prenosi Biznis Insajder.

– Bitkoin je pobjednik u vejžbi ponude i potražnje – rekao je Pompliano.

Pročitajte još

Pompliano je dodao da je trenutno makroekonomsko okruženje praktično “raketno gorivo” za bitkoin. Niske kamatne stope, štampanje novca i ciljana inflacija Federalnih rezervi od 2 procenta doveli su maloprodaju i institucionalne investitore do bitkoina.

Investitor je takođe rekao da je Dženet Jelen, izbor novog predsjednika SAD Džoa Bajdena za ministra finansija, “zloglasna” zbog tolerisanja viših nivoa inflacije i da bi to takođe moglo da podigne cijenu bitkoina.

– Mislim da nije toliko suludo vidjeti cijenu bitkoina od 100.000 dolara do kraja 2021. godine. A ako nastavimo da dobijamo sve veće i veće kupce, ne bi me iznenadilo da vidim čak i cifre veće od 100.000 dolara – rekao je Pompliano, piše Blic.