Banjaluka

PROJEKAT "ZAJEDNO U ZAJEDNICI" Potrebna veća briga za osobe sa poteškoćama u razvoju

Udruženje za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Banjaluka okončalo je realizaciju projekta „Zajedno u zajednici“, koji je podrazumijevao rad sa djecom i osobama sa intelektualnim teškoćama koja se obrazuju ili su se obrazovala u inkluzivnim srednjim školama.

PROJEKAT "ZAJEDNO U ZAJEDNICI" Potrebna veća briga za osobe sa poteškoćama u razvoju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kako su istakli, cilj im je bio da dođu do baze podataka ovih osoba, zatim da ojačaju njihove kompetencije i osnaže njihove roditelje.

– Najvažniji rezultat projekta je identifikacija osoba i njihovih potreba, kao i potreba njihovih roditelja. Ono što se kroz projekat iskristalisalo je da nakon  završetka srednjoškolskog obrazovanja, njihove potrebe nisu prepoznate unutar zajednice. Projektom smo započeli da ih identifikujemo kako bi  smanjili,  s jedne strane njihovu socijalnu izolaciju, a s druge strane ukazali  na potrebu poštivanja osnovnih ljudskih prava tj. pravo na rad – saopštili su iz ovog Udruženja.

Navode da završetkom školovanja prestaju kontakti sa vršnjacima i ove osobe ostaju upućene samo na članove porodice i zato im treba omogućiti širenje mreže socijalnih kontakata.

– Takođe, potrebno im je omogućiti aktivnosti koje će doprinijeti očuvanju njihovih sposobnosti i mentalnog zdravlja. Zato bi bilo dobro daosobe koječekaju na zaposlenje imaju svoje mjesto pod suncem koje će odgovarati njihovim potrebama i koje će povećati njihovo samopouzdanje. Nastavak rada sa njima bi takođe kod ovihosoba doveo do razvoja osjećaja vlastite vrijednosti kako bi se lakše  uključili u zajednicu na ravnopravnoj osnovi sa drugima – ističu iz Udruženja.

Kako su zaključili – „samim finasiranjem ovog projekta, prepoznali su želju Grada Banjaluka da odgovori na potrebe ove populacije i prihvaća ih kao ravnopravne članove zajednice što oni i jesu“.