Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Projekat Zemljoradničke zadruga „Brka“: Prerađivaće 2.000 litara mlijeka na sat

Regioni
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Vrijednost projekta „Farma 2“, koji je Zemljoradnička zadruga „Brka“ Brčko potpisala sa USAID i Švedskom vladom iznosi 200.000 KM.

Najveći dio novca obezbijediće sami dok će od donatora biti podržani grantom od 84.000 KM.

– U narednih šest mjeseci nabavićemo kompletne linije za preradu, pasterizaciju i separaciju mlijeka kapaciteta dvije hiljade litara mlijeka na sat. Oprema će se sastojati od linije za proizvodnju i pakovanje maslaca, sireva i kajmaka kao i jednog transportnog vozila sa temparaturnim režimom neophodnim za dostavljanje proizvoda – rekao je Adis Rahman, projekt menadžer Zemljoradničke zadruge „Brka“.

Realizacija ovog projekta otvoriće i nova radna mjesta. U prvih šest mjeseci biće zaposleno pet radnika na neodređeno vrijeme, a predviđeno je i zapošljavanje 32 sezonska radnika koji će raditi na promociji novih proizvoda na tržištu.

– Ovaj projekat je pokazatelj povjerenja stranih donatora u opravdanost ulaganja u naše kapacitete i njime ćemo obezbijediti da sve mlijeko proizvedeno u Brčkom ima siguran plasman – rekao je Rahman dodajući da je to proizvođačima naročito važno jer su ranijih godina sa tim imali problema.

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Zemljoradnička zadruga „Brka“ dnevno proizvodi oko 10.000 litara mlijeka koje uglavnom otkupljuje na području Brčko distrikta, a sa novim projektom obezbijediće kapacitete za proizvodnju 48.000 litara mlijeka dnevno.

– Kroz ovu kooperativnu proizvodnju za nas je vezano oko 380 porodica od čega je najviše, oko 200 sa područja Brčko distrikta. Omogućićemo i proizvođačima mleka iz drugih opština koji nemaju potpisane ugovore sa nama da kod nas plasiraju mlijeko i da tako riješimo problem tržišnih viškova – pojasnio je Rahman.

Istakao je da je primarni interes ZZ „Brka“ da osiguraju proizvodnju u ruralnom području i da najbolju ekonomsku računicu imaju upravo prozvođači.

– Kvalitetnim proizvodima i sigurnim plasmanom možemo uticati i na povećanje i stabilizaciju otkupne cijene mlijeka – zaključio je Rahman.

Prije nešto više od godinu dana Zemljoradnička zadruga „Brka“ otvorila je savremeni centar za otkup mlijeka sa edukativno – komunikacijskim centrom namijenjenim jačanju poljoprivredne proizvodnje, posebno proizvodnje mlijeka u vrijednosti od 1,4 miliona KM.

Od čega je oko milion KM uložila Razvojna agencija Republike Češke koja je obezbijedila cisternu za transport mlijeka, 31 laktofriz i laboratoriju za kontrolu kvaliteta dok je ZZ „Brka“ sa oko 400.000 KM adaptirala prostor za sakupljanje mlijeka, dio prostora za preradu mlijeka i edukativni centar.

Preispitati odluku

Predsjednik Zadružnog saveza Brčko distrikta Šaćir Rahman uputio je gradonačelniku Brčko distrikta otvoreno pismo u kome traži da preispita odluku o osnivanju komisije koja treba da preuzme imovinu ZZ „Ratar“ i da formira pravni tim koji će konačno razriješiti  problem. Rahman tvrdi da brčansko pravosuđe imovinu ZZ „Ratar“, koja je 16,5 godina u stečaju i likvidaciji i čiji je najveći poverilac ZZ „Brka“, nezakonito tretira kao imovinu Distrikta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO