Kultura

Projekcija filma „Kad budem mrtav i beo“ u Art bioskopu Banskog dvora

U Art bioskopu Banskog dvora sutra u 19 časova biće održana projekcija filma „Kad budem mrtav i beo“.

Projekcija filma „Kad budem mrtav i beo“ u Art bioskopu Banskog dvora
FOTO: BANSKI DVOR

Ovaj jugoslovenski film iz 1967. godine režirao  je Živojin Pavlović, a scenario su pisali Ljubiša Kozomara i Gordan Mihić. Pripada ostvarenjima crnog talasa.

Projekcija je organizovana u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Banjaluci i Centar filmom iz Beograda.

Janko Bugarski, zvani Džimi Barka, mora da napusti zajedno sa svojom djevojkom Lilicom privremeno zaposlenje kao sezonski radnik. Bez posla, kreće sa Lilicom u neizvjesnost. Majka, siromašna pralja, ne može da mu pomogne, a u fabrikama i preduzećima nema mjesta. Da bi došao do para, Džimi potkrada radnike na jednom gradilištu i bježeći od gonilaca, izgubi Lilicu. Tada započinje odiseja Džimija Barke. Sreće kafansku pjevačicu, Dušku, postaje njen ljubavnik i uči da pjeva. Pjeva veoma rđavo, ali to mu ne smeta da putuje po varošicama, pjeva na vašarima i po zabačenim vojnim garnizonima.

U jednoj varošici sreće mladu zubotehničarku Bojanu, i sa njom odlazi u Beograd na takmičenje mladih pjevača. Umjesto aplauza i afirmacije, dočekuju ga zvižduci i uvrede. Džimi bježi sam i na jednom brodu ponovo sreće Lilicu, koja živi od džeparenja i simuliranja trudnoće. Oboje odlaze kod upravnika bivšeg gradilišta Milutina, u pokušaju da ga ucjene: mlada žena navodno nosi njegovo dijete. Milutin otkriva da su ga prevarili. Pokušava da siluje Lilicu, ali ga Džimi spriječava. Pokušava da ga ubije i ismijava ga pred radnicima. Poniženi i iznervirani direktor, uzima svoju pušku i ubija Džimija.

Prihvati notifikacije