Biznis

PROJEKCIJE DEP Ove godine sve u minusu osim potrošnje vladajućih garnitura

Direkcija za ekonomsko planiranje BiH uradila je makroekonomske projekcije za 2020-2023. godinu, po kojima će svi ekonomski pokazatelji ove godine biti u minusu zbog posljedica korona virusa, izuzev potrošnje vlada u Bosni i Hercegovini.

PROJEKCIJE DEP Ove godine sve u minusu osim potrošnje vladajućih garnitura
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Tako su projektovani pad lične potrošnje, investicija, i vladinih i privatnih, te pad izvoza i uvoza.

Ipak, za razliku od međunarodnih finansijskih organizacija koje su prognozirale pad ovogdišnjeg bruto domaćeg proizvoda u BiH od 4,5 do pet odsto, Direkcija za ekonomsko planiranje projektovala je pad BDP za 2,3 odsto. Oporavak, odnosno rast BDP projektovan je odmah naredne godine, i to po stopi od 2,8 odsto.

Pročitajte još

Projekcije su zasnovane pod pretpostavkom da će kriza uzrokovana pandemijom korona virusa biti okončana do kraja drugog kvartala ove godine, odnosno do kraja juna.

Takođe, u Direkciji navode da su u ovom osnovnom scenariju projekcije izrađene u trenutku kada svi statistički podaci nisu bili dostupni za mart 2020. godine u kojem je došlo do obostranih šokova na strani ponude i potražnje.

Osim toga, projekcije takođe nisu obuhvatile stabilizacijske mjere entitetskih vlada i Savjeta ministara Bosne i Hercegovine u cjelosti, jer u trenutku izrade nije bio poznat konačni opseg mjera – objašnjavaju u DEP.