Gradovi

Projekti u Istočnom Drvaru: Građevinskim radovima potpomažu razvoj i napredak (FOTO)

Na području opštine Istočni Drvar, u naselju Potoci, u toku je uređenje prostora i građevinskog zemljišta u svrhu izgradnje trga i spomen obilježja te parkovskih površina. Vrijednost ovih radova je 196.000 KM, a novac je obezbijeđen iz opštinskog budžeta.

Projekti u Istočnom Drvaru: Građevinskim radovima potpomažu razvoj i napredak (FOTO)
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

Takođe je u toku još jedan važan infratsrukturni projekat rekonstrukcija i asfaltiranje lokalnog puta Istočni Drvar – Škrbići. Vrijednost tih radova je 46.600 KM. Novac u ovu svrhu zajednički su obezbijedili Fond za povratak Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine i Opština Istočni Drvar.

– To su za našu malu, ali perspektivnu opštinu važni poslovi. Oni predstavljaju nastavak kontinuiteta izgradnje komunalne infrastrukture, kao temeljnih uslova za povratak stanovništva i razvoj Istočnog Drvara – kazala je za Srpskainfo Milka Ivanković, načelnik opštine.

U ovoj lokalnoj upravi ističu veoma važnim i predstojeće poslove, planirane za ovu godinu. To su, pored ostalog, adaptacija stambene zgrade od pet stanova u Potocima, vrijednosti 40.000 KM, i sanacija puta u naselju Donja Uvala, za šta je obezbijeđeno 16.000 KM. Od značajnijih poslova u prošloj godini, u Istočnom Drvaru ističu izradu planskih dokumenata zaštite od požara, izgradnju saobraćajnice u vikend naselju, izradu glavnog projekta za izgradnju heliodroma u Srnetici, izmjenu regulacionog plana Istočni Drvar, izradu Idejnog projekta regulacije potoka i formiranja jezera…

– Od važnijih poslova koje smo ovdje uradili prošle godine izdvajamo uređenje prostora i građevinskog zemljišta u opštini Istočni Drvar, izgradnju ulice i okoliša opštinske zgrade (47.000 KM), uređenje centra naselja Potoci (70.000 KM), sanaciju puteva na širem opštinskom području, te izradu glavnog projekta javne rasvjete (99.300 KM) – naglašava načelnica Milka Ivanković.

Novcem iz opštinskog budžeta, koji je za tekuću godinu planiran u iznosu od 984.000 KM, izgrađena je funkcionalna zgrada opštinske uprave. Objekat je koštao 316.000 KM, a skorašnjim stavljanjem u funkciju biće stvoreni bolji uslovi za rad, te omogućene nove administativne i druge pogodnosti za lokalno stanovništvo.

Milka Ivanković takođe naglašava da su dio novca za izgradnju infrastrukture obezbijedili iz vlastitih izvora, ali podsjeća da je za ovu malu opštinu od ključne važnosti pomoć i podrška Vlade i ostalih institucija Republike Srpske.

– Naša opština je veoma značajna za Republiku Srpsku. Toga su svjesni u Banjaluci i zato su ovdje, u izgradnju puta od Ribnika do Istočnog Drvara, te ostale infrastrukture, uložili višemilionske iznose. Taj novac je bio presudan za život i perspektive Istočnog Drvara koji raspolaže ogromnim šumskim bogatstvom i prirodnim ljepotama – smatra načelnica Istočnog Drvara.

Ovdje su, podsjeća, prethodnih godina takođe izgradili ili adaptirali elektro-mrežu, telekomunikacione objekte, funkcionalnu zgradu uprave, spomenik poginulim borcima oslobodilačkih ratova, porodične kuće u drvarskim povratničkim naseljima.

Pored navedenih aktivnosti, u Istočnom Drvaru, veoma važnim naglašavaju formiranje urbanog pojasa sa izgrađenim saobraćajnicama i drugom infrastrukturom, koji je namijenjen za turističko naselje. Ključni dokumenti, uključujući regulacioni plan, izrađeni su i usvojeni.

Oaza prirode

Opština Isatočni Drvar, koja pripada Republici Srpskoj, smještena u idiličnoj oazi prirode, na nadmorskoj visini od 1.000 metara, jedinstvena po endemičnim vrstama bilja, planinske klime i čistog vazduha, posjeduje velike turističke potencijale.

Ova lokalna zajednica prostire se na 74 kvadratna kilometra, okružena Klekovačom i Lunjevačom. Čine je naselja Donja i Gornja Uvala, Škrbići, Resanovača, Hurijeva Kosa i Potoci.

Želja nam je da pokrenemo turistički točak, da privučemo goste i investitore kako bi smo što prije osnažili opštinu Istočni Drvar, koja ima status izrazito nerazvijene, kažu u Istočnom Drvaru.

Prihvati notifikacije