Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PROMIJENILI STE POL? NEMA PROBLEMA, PROMIJENITE I IME! To će uskoro biti moguće i u Srpskoj

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Novi Zakon o ličnom imenu, koji je na dnevnom redu Narodne skupštine RS, izazvaće bez sumnje zanimljivu raspravu, između ostalog i zbog mogućnosti da građani Republike Srpske, koji promijene pol, na jednostavan način, takoreći u ekspresnoj proceduri, promijene i ime i prezime.

Ustvari, svaki odrasli građanin RS moći će da promijeni ime i prezime, ili samo ime, ili samo prezime, kako je kome volja, na lični zahtjev.

– To može učiniti nakon promjene porodičnog ili ličnog statusa, priznavanja ili osporavanja očinstva ili materinstva, usvojenja, zaključivanja ili prestanka braka, ili nakon promjene pola – navodi se u obrazloženju novog zakona.

Ipak, neće se baš svakom, tek tako, odobravati da svaki čas mijenja ime, jer je praksa pokazala da je to domišljatima bio odličan alat za izbjegavanje plaćanja poreza ili alimentacije, pa čak i za eskiviranje zatvora.

– Propisan je rok u kome lice može podnijeti novi zahtjev za promjenu ličnog imena, a sve u cilju da se spriječe zloupotrebe uočene u praksi, da lica kroz promjenu ličnog imena izbjegavaju krivičnu odgovornost i druge zakonom utvrđene obaveze – navodi se u obrazloženju Ministarstva uprave RS, koje je predlagač zakona.

Zagarantovano pravo na slobodan izbor ličnog imena ipak je ograničeno ako “predloženo lično ime predstavlja ime izmišljenih, animiranih ili filmskih likova, monete i pseudonima”.

Znači li to da je u Republici Srpskoj odzvonilo živopisnim imenima, kao što su Jamesdin, što je romska verzija čuvenog filmskog  buntovnika, ili Hamlet, Fidel, Tarzan, Kalimero, Mercedes, Euro, Dolar, Car Lazar?

Pa i nije, ako se mama i tata dogovore da im se sin tako zove, tako će i biti, bar dok mališan ne napuni 10 godina i stekne pravo da sam odlučuje o svom imenu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO