Politika

"Promjene u procesu biće prilagođene" Savjet EU odobrio novu metodologiju za pristupanje Srbije Evropskoj uniji

Savjet Evropske Unije se saglasio o primeni revidirane metodologije proširenja na pristupne pregovore sa Srbijom, objavljeno je danas u Briselu.

"Promjene u procesu biće prilagođene" Savjet EU odobrio novu metodologiju za pristupanje Srbije Evropskoj uniji
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Do saglasnosti Savjeta EU došlo je nakon što je Srbija prihvatila primjenu nove metodologije na već postojeći proces pristupnih pregovora sa EU, a u Briselu navode da će promjene u procesu biti prilagođene postojećem pregovaračkom okviru sa Srbijom.

Elementi revidirane metodologije proširenja biće predstavljeni Srbiji na sljedećem sastanku Međuvladine pristupne konferencije na ministarskom nivou koja bi trebalo da se odžri u junu.

Nova metodologija pristupanja Srbije zahtjeva snažniji fokus na temeljnim reformama, kao što su vladavina zakona i osnovna prava, funkcionisanje demokratskih institucija i reformu javne uprave, ali i ekonomski kriterijumi.

Istovremeno se inistira na jačem političkom upravljanju koje bi trebalo da ojača dijalog EU i zemalja članica sa zemljama kandidatima, u cilju fokusiranja na ključne reforme za dalji napredak.

Poboljšana metodologija predviđa i povećani dinamizam u procesu koji se ogleda u grupisanju pregovaračkih poglavlja u šest klastera, što povlači i otvranje više poglavlja istovremeno.

Na kraju, insitira se i na poboljšanoj predvidljivosti procesa, što bi trebalo da se ogleda u objektivnosti kriterijuma, ali i u rigoroznim pozitivnim i negativnim uslovljavanjima, kao i u revirzibilnosti procesa.

U Savjetu EU podsjećaju da su pristupni pregovori Srbije započeli u januaru 2014. godine.

Srbija je do danas otvorila 18 pregovaračkih poglavlja, od kojih su dva privremeno zatvorena

Prihvati notifikacije