Digitalna Srpska

PRORADIO STARLINK Mask objavio tvit preko svemirskog interneta

Ilon Mask se možda povremeno čini kao ludak, ali mu se mora odati priznanje. Kad nešto odluči da napravi, onda to i ostvari, prije ili kasnije.

PRORADIO STARLINK Mask objavio tvit preko svemirskog interneta
Foto: Adam S. Davis/EPA

Tako je, ako je vjerovati njegovoj objavi na Tviteru, uspješno isprobao svemirski internet koji osiguravaju njegovi sateliti u mreži Starlink.

Podsjetimo, Maskova firma SpejsIks u nisku Zemljinu orbitu je poslala prvih 60 satelita prije nekoliko mjeseci. Ti sateliti čine okosnicu mreže Starlink, koja bi, prema javno dostupnim planovima, trebala na kraju imati 30.000 satelita i pokrivati cijelu Zemlju.

Iako skeptici ističu da nije moguće dokazati da li je Mask zaista objavio tvit preko Starlinkove mreže, brojni Maskovi pratioci su s oduševljenjem dočekali ovu objavu.

Starlink bi trebao omogućiti pristup internetu bilo gdje na Zemlji, a Mask je u nekoliko navrata isticao kako bi korištenje Starlinka trebalo biti jeftino i dostupno svima.

Da Maskov plan može biti problematičan upozorili su i astronomi, koji ističu da bi tolika količina satelita u niskoj Zemljinoj orbiti onemogućila posmatranje svemira.

Biće zanimljivo vidjeti koliko će Masku i ekipi trebati da pokrene cijelu mrežu i hoće li (i kad) Starlinkov svemirski internet biti dostupan i kod nas.