Svijet

PROŠIRENA OPTUŽNICA PROTIV ASANŽA Osnivač Vikiliksa se tereti po 17 novih tačaka

Osnivač Vikilikasa Džulijan Asanž optužen je po 17 novih tačaka optužnice zbog nezakonitog pristupa i objavljivanja informacija i tajnih podataka o nacionalnoj odbrani, uključujući potencijalno kontroverzne tvrdnje da je njegovo objavljivanje pojedinih tajni bilo kriminalno.

PROŠIRENA OPTUŽNICA PROTIV ASANŽA Osnivač Vikiliksa se tereti po 17 novih tačaka
Foto: Tanjug/AP

U optužnici se navodi da je Asanž radio s bivšim vojnim obavještajnim analitičarem Čarlsom Meningom kako bi dobio hiljade stranica klasifikovano materijala te da je na Vikiliksu objavio informacije u kojima je identifikovao pojedine ljudske izvore koje je na taj način izložio riziku stavljanja u pritvor, piše CNN.

Službenici američkog ministarstva pravde naglašavaju kako je Asanže objavljivao imena ljudskih izvora znajući da bi mogli biti povrijeđeni.

Asanže je početkom ovog mjeseca osuđen na nešto manje od godinu dana zatvora jer je proglašen krivim za kršenje uslova kaucije nakon što je ušao u ekvadorsku ambasadu u Londonu kako bi izbjegao izručenje Švedskoj 2012. godine.

Optužnica protiv osnivača Vikiliksa i australijskog uzbunjivača podignuta je u aprilu. Njemu je 2012. prijetilo izručenje Švedskoj gdje ga je policija namjeravala ispitati zbog optužbi da je seksualno napastovao i silovao jednu ženu.

(Klix)