Gradovi

PROSJEČAN ROD Pri kraju berba kukuruza u Kozarskoj Dubici

Kombajni i druga mehanizacija beru posljednje njive kukuruza na području opštine Kozarska Dubica. Ratarima pogoduje lijepo vrijeme kako bi u agro roku završili ovaj veoma važan posao.

PROSJEČAN ROD Pri kraju berba kukuruza u Kozarskoj Dubici
FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RAS SRBIJA

Prinos kukuruza je prosječan ali je kvalitet veoma dobar. Cijela sezona išla je u prilog ratarima, jer nije bilo dužeg sušnog perioda nego sasvim dovoljno vlage i sunčanih dana. Ovo je, bez obzira što je izostao rekordan rod, za nas dobra godina odnosno ratarska sezona – naglašavaju u lokalnoj upravi Kozarska Dubica.

Na parcelama gdje su primijenjene sve agrotehničke mjere rod je premašio 10 tona po hektaru, kažu dubički poljoprivrednici. Situacija je nešto bolja na području Dubičke ravni, Draksenića, Međeđe i drugih sela nizvodno od Save te Pounja. Tu je rod od 7 do 10 tona po hektaru, a u brdskim krajevima u području Knežice i okoline to je 5 tona po hektaru.

Sada, nakon branja, problem predstavljaju otkupne cijene kukuruza. Poljoprivrednici smatraju da su one suviše niske.

– Otkupljivači plaćaju 0,25 KM po kilogramu, što nije dovoljno da bi pokrili osnovne troškove i ostvarili bar minimalnu zaradu. Takođe, većina poljoprivrednika nema prostora za skladištenje kukuruza u zrnu pa smo prinuđeni da ovo žito prodajemo odmah sa njive – rekli su nam mještani Draksenića, najveći proizvođači kukuruza u opštini Kozarska Dubica.

Inače, ove godine nema poteškoća sa prodajom kukuruza jer nekoliko preduzeća, većinom mlinara i tvornica stočne hrane, otkupljuje ovo žito u neograničenim količinama. Ipak, dio roda biće iskorišten za vlastitu ishranu stoke i druge potrebe proizvođača.

Najvažnija biljna kultura

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić rekao je nedavno u Novoj Topoli da je u Srpskoj ove godine dobar prinos kukuruza. On kaže da je u Republici Srpskoj kukuruzom zasijano oko 135.000 hektara, naglasivši da je kukuruz i najvažnija biljna kultura u poljoprivredi Srpske.