Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

PROŠLA GOLGOTU Zbog ljubavi su je PROTJERALI IZ HRVATSKE, oduzet joj je stan, a u Americi se i danas TEŠKO BORI

Zabava
Autor:

Foto: Jugoslovenska kinoteka / Promo

Mira je ostvarila uspješnu karijeru i na našim prostorima i u Americi, ali njena životna priča je pomalo nestvarna, kao za neki film, jer od trenutka kada se zaljubila u jednog Gorana ništa nije bilo isto. Ali je ni “preko grane” gdje je, na kraju, bila primorana da ode nisu dočekale ruže.

Mira Furlan rođena je u Zagrebu, a važila je za seks simbol nekadašnje Juge. U svojoj karijeri ima filmove poput: “Otac na službenom putu”, “Ljepota poroka”, “Kiklop”… Na vrhuncu slave, sada već davne 1991. godine, Mira se iz odselila u Ameriku gdje je otpočela potpuno novi život.

Naime, 1986. godine Mira je upoznala srpskog režisera Gorana Gajića sa kojim je ubrzo otpočela vezu. Pošto je zbog ljubavi živela na relaciji Beograd – Zagreb, hrvatski mediji su je početkom devedesetih godina optužili da se priklonila Srbiji i objavljivali tekstove u kojima su je nazivali izdajicom.

Često je posjećivala psihijatra, zbog čega je takođe bila izložena osudama javnosti. Nakon što je dobila otkaz u Hrvatskom narodnom pozorištu, oduzet joj je i stan koji je naslijedila od bake, a dnevno je dobijala oko 50 prijetnji smrću.

Mira i Goran su 1991. godine bili primorani da se odsele u Beograd, odakle su otišli u SAD. Prilikom ove emigracije, navodili su mediji, pomogla joj je pokojna Milena Dravić.

Kada su stigli u SAD Goran i Mira su radili sve da prežive. Goran je radio kao dostavljač, asistent montaže i montažer, a Mira kao konobarica, prodavačica i kao prevodilac.

Foto: Zoran Lončarević /RAS Srbija

U SAD je uskoro počela da stvara karijeru. U početku je glumila u čak 110 epizoda naučno fantastične serije “Babylon 5” u periodu od 1994. do 1998.

U periodu od 2004. do 2008. glumila je u američkoj seriji “Izgubljeni” koja je ostvarila planetarni uspjeh, a bila je izuzetno gledana i u Srbiji.

Ubrzo je dostigla izuzetan ugled u Americi te je 2014. dobila ponudu da predaje na filmskoj akademiji u Los Anđelesu, a nakon toga i na Njujorškojn filmskoj akademiji.

U više navrata Mira Furlan je izjavljivala da joj je velika želja da njen sin nauči hrvatski jezik i prošlost njegovog naroda bez obzira na tretman koji je imala.

U Hrvatsku se poslom vratila 2002, a prvi put je ljetovala u Medulinu osam godina kasnije. Tada je uspjela da povrati i stan koji joj je oduzet. Kada su je pitali da li bi se vratila u domovinu, rekla je da ne bi.

A kada je u pitanju život u Americi, ona je više puta isticala da nije lako.

– Amerika je, kao što znamo, vrlo zatvorena zemlja, koju ne zanima ništa osim nje same. Mislim da većina Amerikanaca ne zna gdje je tačno bila zemlja zvana Jugoslavija. Kao što ne znaju ni gdje su nove zemlje nastale na tom prostoru. Sve je to za većinu ovdašnjeg stanovništva nepoznanica. Ne znam statistiku, ali znam da je ogroman broj Amerikanaca koji nemaju pasoš, jer im, naprosto, nikad nije palo na pamet da putuju izvan svoje ogromne zemlje, izvan svog velikog ostrva – objasnila je Furlan u jednom intervjuu.

Ona je izjavila da se glumci i glumice u SAD tretiraju kao prolazna roba, te da su često ponižavani bez obzira na slavu koju su stekli.

Ona je istakla da umjetnicima u Americi nije lako i da je borba konstantna.

– U prijedlogu Trampovog budžeta se ukidaju sve subvencije za umjetnike i umjetnost. One su u Americi i prije Trampa bile gotovo nepostojeće. Umjetnici se čine potpuno nepotrebnim u društvu u kom živimo (tu ne mislim samo na Ameriku) i u vremenu u kom živimo. Ne samo nepotrebni, nego i štetni i opasni. Oni bi stalno nešto propitivali, nešto prigovarali, nešto kritikovali. Kako nema drugog boga na Zemlji osim novca, što je izbor Trampa kristalno jasno pokazao, umjetnike možda treba protjerati na neku drugu planetu, da ne smetaju. Možda na Mars – ispričala je Furlan.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO