Gradovi

Proslava na trgu "Kosovski junaci": Obilježavanje pravoslavne Nove godine u Gračanici uz kuvano vino i VOLA NA RAŽNJU

Na Trgu "Kosovski junaci" u Gračanici počela je proslava pravoslavne Nove godine, uprkos tome što su privremene institucije u Prištini zabranile okupljanja.

Proslava na trgu "Kosovski junaci": Obilježavanje pravoslavne Nove godine u Gračanici uz kuvano vino i VOLA NA RAŽNJU
FOTO: SRNA

Uz vola na ražnju i kuvano vino i rakiju, u organizaciji opštinske administracije, građani su započeli proslavu i doček Nove godine koja se po julijanskom kalendaru slavi kao dio vjekovne tradicije.

Zbog zabrane okupljanja i sinošnjeg upada jedinica ROSU u zgradu opštine, s ciljem da se preduprijede neželjene reakcije, otkazan je organizovani prevoz za građane iz perifernih sela na području opštine Gračanica.

Građani su, međutim, pozvani da samostalno dođu i prisustvuju dočeku pravoslavne Nove Godine ispred opštinske admnistracije u Gračanici.

Na prilazima Gračanici u kasnim popodnevnim satima, kako javlja izvještač Srne, primjetno je i povećano prisustvo Kosovske policije, posebno ulicama koje se oslanjaju na Manastir Gračanicu, u kome će večeras biti služeno cijelovečernje bdenije, kao i u svim manastirima u južnoj srpskoj pokrajini.

Pročitajte još

Predsjednik opštine Gračanica Ljiljana Šubarić u čestitki je navela da je ponosna na činjenicu da se danas u Gračanici pokazuje kako se čuva vjera i tradicija.

– Dio smo multikulturalne zajednice i poštovaćemo uvijek različitosti svih zajednica koje žive u našoj opštini. Neka molitva za zdravlje mir i blagostanje budu odlika današnjeg dana – navela je Šubarićeva.

Znajući, kako je istakla, da su ljubav prema bližnjem i očuvanje mira osnova skladnog i uspješnog zajedničkog života, ona je cijelom pravoslavnom srpskom narodu poželjela dobro zdravlje, mnogo sreće i uspjeha u svakom danu nove godine.

Šubarićeva je poželjela da praznik i godina pred nama bude u znaku rada, humanosti, jedinstva i zdravlja, a prioriteti očuvanje mira i stabilnosti.

Prihvati notifikacije