Svijet

PROSLAVE OGRANIČENE ŠIROM SVIJETA Pandemija otkazala javna okupljanja, na ulicama uglavnom POLICAJCI

Restrikcije dočeka Nove godine na snazi su širom svijeta zbog pandemije virusa korona, koji se ponovo ubrzano širi u mnogim zemljama.

PROSLAVE OGRANIČENE ŠIROM SVIJETA Pandemija otkazala javna okupljanja, na ulicama uglavnom POLICAJCI
FOTO: CLEMENS BILAN/EPA

Vatrometi i velika javna okupljanja otkazani su u gradovima od Sidneja do Njujorka. Proslave su naročito ograničene u Evropi zbog straha od novog soja virusa korona, prenio je Bi-Bi-Si.

Francuska je mobilisala 100.000 policajaca da razbijaju novogodišnje proslave. U Sidneju će biti održan vatromet, ali ljudima nije dozvoljeno da se okupljaju u luci da bi u njemu uživali.

Pročitajte još

U Njemačkoj je zabranjena prodaja sredstava za vatromet i na snazi su zabrane okupljanja do 10. januara. Četvorodnevno zatvaranje javnog života u Turskoj počinje upravo danas.

U Kini je raskošna novogodišnja igra svjetla u Pekingu otkazana, a proslave su ograničene širom zemlje, prenio je Bi-Bi-Si.

Japan je otkazao tradicionalnu novogodišnju ceremoniju cara Naruhita i ostalih članova carske porodice da ne bi bilo velikih okupljanja.

U Indiji, Nju Delhi i još nekoliko gradova uveli su noćni policijski čas i ostale restrikcije da bi spriječili velike skupove.

Na Novom Zelandu, gdje su striktne blokade i zatvaranje granica iskorijenili kovid 19, proslave će biti uobičajene.