Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“PROSVJETARI RADE PUNOM PAROM” Samostalni sindikat srednjih škola Srpske ima POSEBAN APEL

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Samostalni sindikat srednjih škola Republike Srpske pozvao je da se, u ovim teškim okolnostima za sve građane, plate ipak ne umanjuju prosvjetnim radnicima u RS, s obzirom na to da oni godinama imaju  najmanje plate među budžetskim korisnicima.

Kako ističe predsjednica ovog sindikata Slavica Malić, zaposlenima u prosvjeti godinama su plate bile manje za otprilike 250 KM u odnosu na ostale budžetske korisnike.

– Ako bi se donijela odluka da se plata ne umanjuje pojedinim branšama, i mi smo kategorija kojoj se one ne bi smjele umanjiti – kaže Malićeva.

Podsjeća da učenje na daljinu, kroz koje se ovih dana odvija školska godina u RS, podrazumijeva radno vrijeme prosvjetara od minimum devet ili deset sati, što nije skraćeno radno vrijeme.

– Prosvjetni radnici od kuće obavljaju obaveze, koje su vrlo složene i često psihički naporne, od slanja lekcija, ispravljanja zadataka, slanja izvještaja Pedagoškom zavodu, do svih drugih vidova raspoloživosti i pomoći đacima i roditeljima. Svi radnici u školama saglasni su, naravno, da postoje oblici solidarnosti, ali oni funkcionišu samo na dobrovoljnoj osnovi – ističe ona.

Po njenim riječima, ovaj sindikat već je dio novca kojim raspolaže izdvojio za uplatu Humanitarnoj organizaciji Mozaik prijateljstva u Banjaluci, kojoj je potrebna podrška.

Prethodno je Vlada RS donijela preporuku da se dijela primanja odreknu svi zaposleni u javnom sektoru, sa izuzetkom zdravstva, kako bi se taj novac preusmjerio u Fond solidarnosti. Školama je, u skladu sa tim, prije tri dana upućen dopis da radnici treba da se izjasne o tome da li i koji procenat svojih primanja za mart žele da usmjere na ovaj račun.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO