Biznis

Protest kakav nije zabilježen u posljednjoj deceniji: Britanski sindikati najavljuju OKO 500.000 UČESNIKA ŠTRAJKA

Britanski sindikati očekuju pola miliona učesnika u današnjem štrajku nastavnika, zaposlenih u željeznici, radnika javne uprave, predavača na univerzitetima, koji, kako ocjenjuju mediji, nije zabilježen u posljednjoj deceniji u Velikoj Britaniji.

Protesti u Londonu
FOTO: TOLGA AKMEN/EPA

Dan uoči 100 dana konzervativne vlade Rišija Sunaka, sindikalna federacija TUC najavljuje “najveći štrajk od 2011”.

Očekuju se veliki poremećaji u saobraćaju i izostanak u školama nastavnika koji učestvuju u štrajku, ali će se posljedice osjetiti u funkcionisanju cijele privrede pošto će veliki broj Britanaca, i onih koji neće učestvovati u obustavi rada, biti primorani da ostanu kod kuće jer neće moći da dođu do svojih radnih mjesta ili će morati da čuvaju školsku djecu koja gube nastavu, prenosi Mond.

Pročitajte još

Štrajkuju i službe za imigraciju, što će se odraziti i na putnike koji su u tranzitu na britanskim aerodromima.

Premijer Sunak rekao je u ponedjeljak da bi rast plata – glavni zahtjev štrajkača, uticao na dodatni rast inflacije i degradaciju javnih finansija već ugroženih pandemijom i energetskom krizom.

Oko 23.000 škola, odnosno oko 300.000 nastavnika, biće obuhvaćeno današnjim štrajkom prvog od najavljenih sedam dana obustave rada koju je najavio sindikat prosvjetnih radnika NEU.

Štrajkači iz različitih sektora prvenstveno traže povišicu plate koja bi pokrila rast inflacije, koja je dostigla 10,5 odsto, ali se njihovi zahtjevi odnose i na uslove rada, odlaska u penziju i vladin plan da ograniči pravo na štrajk.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije