Društvo

PROTEST NAKON NAPADA NA LJEKARA Sebija Izetbegović: Tražimo status službene osobe

Medicinski radnici Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu danas su stupili u dvosatni štrajk upozorenja, a povodom prijetnji i napada na doktora Edu Hasanbegovića.

PROTEST NAKON NAPADA NA LJEKARA Sebija Izetbegović: Tražimo status službene osobe
FOTO: KLIX/RAS SRBIJA

Njihovi zahtjevi su jasni, a to je da dobiju status službene osobe te da se verbalni i fizički napadi na njih smatraju napadima na službene osobe, a ne prekršajima.

Podsjećanja radi, ljekaru Pedijatrijske klinike KCUS Edi Hasanbegoviću prije nekoliko dana otac bolesnog djeteta prislonio je pištolj na vrat, primoravajući ga da ispuni njegove zahtjeve, a to je da djevojčica nastavi liječenje u Turskoj.

Pročitajte još

Direktorka KCUS Sebija Izetbegović pojasnila je na današnjem štrajku da je riječ o mladoj pacijentkinji kojoj je bila propisana visoka doza lijekova koje KCUS nije imao zbog čega Hasanbegović nije mogao nastaviti liječenje djevojčice tim lijekovima. Međutim, pedijatar je navodno namjeravao napraviti drugu kombinaciju terapije.

Moramo da naglasimo da KCUS nema zakonska ovlaštenja da nabavi tuberkulostatike i citostatike te da ih nabavlja Federalni zavod osiguranja i reosiguranja. Kada potpisujemo papire za izmještanje pacijenata, to znači da mi ne možemo liječiti tog pacijenta. Mi smo mogli liječiti ovu pacijentkinju, ali nismo imali lijekova koje nam je trebao obezbijediti Fond. Mi ne možemo pristati na činjenicu da ne možemo liječiti to dijete ako možemo. Pacijenti moraju znati da se lijekovi u slučajevima malignih oboljenja na KCUS u samo primjenjuju, a nabavlja ih Fond – kazala je Izetbegović, prenosi Klix.

Direktorica KCUS podsjeća da je ranije tražila dozvole da KCUS nabavlja lijekove umjesto Fonda.

– Cijeli život radim na klinici i najteži dio posla uvijek je bio razgovarati s roditeljima. Međutim, i radeći s teško oboljelom djecom, uvijek smo nalazili način kako da obavimo i te razgovore –  kazao je dr. Hasanbegović,

–  Kada je riječ o toj djevojčici, sazvao sam sastanak farmaceuta i farmakologa dok zajedno ne pronađemo sistemsko rješenje za taj problem. Taj dan smo na kranje ljubazan način primili roditelje i tu je otac, ničim izazvan, izvadio veliki revolver i zabio mi cijev na vrat govoreći: ‘Potpiši, ubiću te, ubiću ti djecu…’ I sad se tresem, ali javnost mora znati šta se dešava. Ljudi oko mene su plakali i bili u šoku, ne vjerujući da nam se to dešava na Pedijatriji – rekao je on.

U zavisnosti od toga kakve budu izjave svjedoka te šta pokaže dalja istraga u slučaju napada na pedijatra Hasanbegovića, KCUS će pokrenuti disciplinsku odgovornost za njihovu radnicu, inače majku djevojčice čiji otac je pištoljem prijetio Hasanbegoviću.

U ovom trenutku nije jasno ko će nastaviti liječenje bolesne djevojčice s obzirom da su pedijatri na KCUS izjavili da to ne žele.